Den 8-åriga australiska shepherden kom in till Alingsås djursjukhus i början av februari med oklara symtom. Den var till att börja med allmänt hängig och hade ont i kroppen. Tillståndet försämrades dock snabbt.
– Hon fick blödningar, det blödde ur hud och slemhinnor samtidigt som hon hade feber och utvecklade leversvikt. Kombinationen gjorde att vi misstänkte leverinflammation, HCC, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus.
Hundens liv bedömdes inte gå att rädda och för att undvika lidande avlivades hon. Efter obduktion slogs det fast att hunden hade HCC och fallet anmäldes enligt lagen om smittsamma djursjukdomar.
Smittsamma virus som finns överallt
HCC-viruset smittar genom kroppsvätskor och finns enligt veterinär Sara Molin överallt. Det kan dessutom finnas kvar i flera veckor, exempelvis i en pöl med hundkiss.
– Det är lätt att kanske tänka att man är skyddad om man bor avsides och en hund inte har så mycket kontakt med andra hundar, men så är det inte, säger Sara Molin.
Ingår i vaccinationsprogrammet
HCC saknar botemedel och det finns inte heller något bra test för att ställa diagnos. Oftast konstateras HCC först efter obduktion. Då vaccin, som ger ett bra skydd, ingår i det vanliga vaccinationsprogrammet är sjukdomsutbrott ovanliga. Senaste gången några fall (tre stycken) rapporterades in var för tre år sedan. Alingsås djursjukhus går nu ut och uppmanar hundägare att se över sina hundars vaccinationer.
– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad, och det var den – men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger Sara Molin.
Fakta: Infektiös hepatit
- Sjukdomen HCC, på svenska också kallat infektiös hepatit, orsakas av ett virus (hundens adenovirus typ 1, förkortas CAV-1) som finns spritt över hela världen, även i Sverige. Det finns sedan länge effektiva vacciner mot detta virus och hundar som vaccinerats korrekt har ett mycket gott skydd (immunitet) mot HCC. Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdomen för närvarande sällan hos inhemska hundar.
- De första 10–14 dagarna efter det att en hund infekterats sprider den smitta genom olika kroppsvätskor. Hunden kan sedan fortsätta att sprida virus till omgivningen med sin urin under lång tid; i upp till sex till nio månader, kanske till och med ännu längre. En del smittspridande hundar visar aldrig själva några symtom på att de är infekterade. Det går inte att med hjälp av tester fastställa att en hund inte sprider smitta i sin urin.
- Viruset kan också smitta via till exempel händer och föremål som kläder, matskålar, filtar etcetera.
- Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt. Hunden kan avlida efter bara några timmars symtom. Sämst prognos har valpar. Hunden kan också plötsligt hittas död utan att man hunnit se några symtom alls. Ofta kan man då tro att hunden har blivit förgiftad, men i själva fallet var det svår HCC-sjukdom.
- Diarré, illamående och buksmärtor som gör att hunden inte gärna vill röra sig är typiskt liksom hög feber och kraftig trötthet. Slemhinnorna i mun och ögon kan vara bleka och/eller gula. Synliga blödningar och svullnader i nacke, huvud eller kropp är också vanligt.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt