Hybris och Ninja Claesson, hundinstruktör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hybris och Ninja Claesson, hundinstruktör arbetar tillsammans för att hitta var granbarkborrarna har angripit granar. Foto: SVT

Hunden Hybris luktar sig till granbarkborrarna i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Även om skadorna på skog av granbarkborrar har halverats sedan 2022 finns risken för angrepp under en torr sommar. Hunden Hybris hjälper till att hålla antalet nere.

– Hon är alltid lika laddad för att hitta insekterna, säger Ninja Claesson, hundinstruktör.

Det blir vanligare att skogsägare använder sig av hundar i jakten på att hitta träd angripna av granbarkborrar. Och upptäcker man angreppen tidigt har man större chans att rädda de granar som ännu inte blivit angripna.

Ninja Claesson jobbar med Hybris som är en belgisk vallhund, tre år gammal och galet förtjust i att hitta granbarkborrar.

– Hon tycker det är fantastiskt att leta efter granbarkborrar, säger Ninja Claesson, hundinstruktör.

Granbarkborre angrepp

Under en dag kan Hybris täcka 60 hektar för att kontrollera skogen. Med sitt utmärkta luktsinne hittar hon hur och var insekterna angriper granarna. Sedan kan skogsägaren få förslag av Ninja på vad som kan göras.

Under den torra och varma sommaren 2018 beräknade Skogsstyrelsen att granbarkborrens angrepp dödade skog för 20 miljarder.

Med oväder på höst och vinter, storm eller tung blötsnö och skadade granar, blir det sämre förutsättningar för att stoppa granbarkborren under en torr och varm sommar.

Feromoner barkborre

Då trivs granbarkborren som bäst när den angriper nedsatta och skadade träd. Med feromoner lockar den till sig andra borrar för att angripa trädet och det är dom feromonerna som Hybris också luktar sig till.

Hybris, är det ett bra namn?

– Jag tyckte det, säger Ninja Claesson, hundinstruktör.

– Jag kände att jag hade lite hybris när jag valde den här typen av hund, för det är ganska mycket jobb att ha en sån här hund, men hon är alltid pigg och glad när hon letar granbarkborrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.