Skador orsakade av granbarkborren har minskat i Kalmar och Kronobergs län. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Granbarkborren på tillbakagång

Uppdaterad
Publicerad

Skador orsakade av granbarkborren har minskat i Kalmar och Kronobergs län. Det framgår av rapporter från Sveriges lantbruksuniversitet och länsstyrelsernas årliga rapport. Totalt i hela landet har skadorna halverats sen 2022.

Länsstyrelsernas rapport avser angrepp i naturreservat.

– Vi har vidtagit åtgärder som nu givit resultat, säger Jesper Witzell, chef för naturförvaltningsenheten på länsstyrelsen i Kronoberg.

Angripen skog har i ett tidigt skede kunnat spåras med hjälp av hundar och förutom att angripen skog har forslats bort, har skog gallrats och mycket gran har också avverkats till förmån för mer lövskog.

Problemen beskrivs som små i Kronobergs län, där man nu framför allt siktar på att skydda kalkbarrskogen i östra delen av länet, där det finns svampar med höga naturvärden.

Regn stoppade svärmning

I Kalmar län beskrivs problemen som måttliga. Störst skador finns i områden med hög andel likåldrig gran men angreppen minskar tydligt.

Att trenden har vänt efter flera år med enormt stora skador av granbarkborrarna, förklaras i rapporten från Sveriges lantbruksuniversitet med att det regnade mycket under senare delen av sommaren. Tack vare regnet uteblev en andra svärmning under sensommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.