Forskaren som kommit fram till det här med sina beräkningar är Stefan Wirsenius och han är verksam vid Chalmers i Göteborg.
– Uppfödning av djur för nötköttsproduktion leder till större utsläpp av växthusgaser. Framför allt metan som är hundra gånger starkare än koldioxid och är mer ineffektiv och kräver mer mark än kycklingköttproduktion, säger Stefan Wirsenius.
Mer kyckling
Hans beräkningar bygger alltså på att alla människor i världen skulle sluta äta nötkött och gå över till kyckling och fläskkött istället.
Hur har du kommit fram till detta och hur vet du att det stämmer?
– Jag har använt beprövade metoder för sådana här beräkningar. Det finns förstås olika osäkerheter men i grova drag så tror jag att siffrorna stämmer.
75 gram kött per person
Men, om alla på jorden vill fortsätta och äta samma mix av nöt, fläsk och fågel som i dag och inte överskrida klimatmålet på två grader år 2050, och att djur också ska vara frigående, så kan vi äta runt 75 gram kött per person och dag. Vilket är en dryg halvering av dagens köttkonsumtion. Det visar forskning som gjorts vid Chalmers i Göteborg.
Kan du klimatmässigt göra någon liknelse när de gäller de här köttsorterna?
Svenskt nötkött är ungefär lika dåligt för klimatet som att åka med flyg, medan kyckling är lika bra för klimatet som att åka med tåg. Fläskött ligger någonstans mitt emellan och det är ungefär lika bra eller dåligt som att åka med buss.