Anders Lettström är vd för företaget Sköldnora Förvaltnings AB som köpte huset av artisten E-type. Foto: SVT/TT

Huset som blev kvar på Medeltidens värld

Uppdaterad
Publicerad

Medeltidens värld har kostat Götenes skattebetalare över 100 miljoner kronor. Nu vill kommunen återställa området. Men mitt i skogen står ännu ett hinder kvar.

– Vi vill ju åt marken, men måste ha bort huset, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Anders Månsson (GF).

Solen steker när kommunpolitikern Anders Månsson visar vägen ut till det som var Medeltidens värld. I vintras revs den grisrosa borgen. På några stenar i den konstgjorda sjön vilar ett stolskelett av metall.

– Det här är ju en skamfläck egentligen. Vi håller på att tvätta bort den fläcken, säger Anders Månsson som är partiledare för det lokala partiet Götenes framtid.

Medeltidens värld

”Blev lite tokigt”

Drygt ett decennium har gått sedan Götene kommun köpte kulisserna från Arn-filmerna för att bygga en medeltidspark. Parken invigdes 2008, men totalfloppade.

Anders Månsson, partiledare för Götenes Framtid. Foto: SVT

2013 togs beslut om att avveckla projektet. Samma år såldes byggnader från parken på auktion. Tanken var att köparna skulle hämta husen. Men så blev det inte riktigt. För längst inne i glänta står ännu Pålsgården.

– Det blev lite tokigt där, säger Anders Månsson.

Kommunen äger marken där huset står, men inte själva huset. Det var Martin Eriksson, mer känd som artisten E-type, som först köpte huset på auktion. Men han sålde det i sin tur vidare.

– Vi har ju kontaktat köparen och försökt att få honom att hämta huset, men hittills utan framgång, säger Anders Månsson.

Träffades på skjutbana

Anders Lettström. Foto: TT

Köparen av huset var Sköldnora Förvaltnings AB. Vd för företaget är Anders Lettström, för den breda allmänheten känd som en omskriven vän till kungen. På telefon berättar han historien om hur han kom att bli ägare till Pålsgården.

– Jag känner Martin Eriksson genom att vi skjuter lerduvor på samma skjutbana. Han är en väldigt duktig lerduveskytt.

Hösten 2013 bläddrar Anders Lettström i en kvällstidning. Han får där reda på att E-type råkade köpa för många hus på auktionen från Medeltidens värld. När han senare stöter på artisten erbjuder han sig att köpa några av husen.

Vill bygga minnesplats åt helgon

Anders Lettström äger fastigheten Sköldnora Kungsgård, norr om Stockholm. Han berättar att gårdens historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. En gång ägdes den av Birger Persson, far till den heliga Birgitta. Anders Lettström har sedan en tid burit på tanken att bygga en minnesplats åt helgonet. Och då kan E-types hus passa bra. Anders Lettström köper till slut tre hus av artisten. Men bara två fraktas upp till gården i Upplands Väsby. Pålsgården blir som bekant kvar i Götene.

– När det skulle demonteras så gick det inte. Det var inte en liggtimmerbyggnad utan en kulissbyggnad. Dessutom var det då inte en så intressant byggnad, säger han.

Föreslog flyktingboende

Anders Lettström menar att han pratat med kommunen om olika slags lösningar för huset.

– Det finns säkert något bra ändamål man skulle kunna använda huset för. Jag vet att vi till och med diskuterade flyktingbostad, säger han.

Men husets skick är inte vad det än gång varit. Under åren har Pålsgården plundrats.

– Allt som är löst har försvunnit iväg, tyvärr säger Anders Månsson.

”Snart syns inte huset”

Pålsgården. Foto: SVT

Runt om huset har björkar skjutit i höjden. Från vissa väderstreck sticker bara taket upp i alla grönska.

– Snart så syns inte huset överhuvudtaget. Det är väldigt vad fort naturen kommer tillbaka, säger Anders Månsson (GF).

Sedan en tid pågår förhandlingar mellan kommunen och ägaren om vad som ska hända med huset. Anders Lettström hoppas ännu att huset ska kunna komma till någon slags användning och säger sig vara villig att sälja huset till kommunen för en symbolisk summa. Om inte affären blir av återstår en mer slutgiltig lösning.

– Om inte kommunen vill ha huset så är det ju lätt att riva eller bränna det. Det är ju inga stora kostnader. Men det är ju kapitalförstöring och andra sidan, säger Anders Lettström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medeltidens värld

Mer i ämnet