Juristen Suzan Rasul på Hyresrättsföreningen tycker att man skall bestrida böter.

Hyresgästföreningen: ”Betala inte”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningens jurister anser att den som får en straffavgift för att de inte varit hemma ett förutbestämt datum skall bestrida fakturan.

Flera hyresgäster i Lövgärdet i Göteborg har fått lappar hem om att deras hyresvärd vill komma in i lägenheten och bland annat installera bredband i lägenheten. Lapparna kommer från deras hyresvärd Victoria park och de kräver att de är hemma en hel arbetsdag och väntar på installatörerna eller att de lämnar ifrån sig sin nyckel i ett kuvert till hyresvärden. Om de skulle missa detta är de skyldiga hyresvärden 1.500 kronor.

Finns olika sätt att bestrida

Enligt juristen Suzan Rasul på Hyresgästföreningen i Göteborg är detta inte rätt enligt gällande regelverk och de uppmanar hyresgästerna att inte betala.

– Man kan bestrida fakturor på olika sätt men det bästa sättet är att skriftligen bestrida den, säger Suzan Rasul.

Hon menar att hyresgästerna skall skriva till sin hyresvärd att de inte tänker betala och sen se om hyresvärden verkligen drar ärendet vidare.

Blir du förvånad när du hör om den här avgiften?

– Ja, det blir jag för som fastighetsägare borde man vara mån om att ha nöjda kunder och nöjda hyresgäster. De borde ha ett annat kommunikationssätt än att hota med straffavgifter, säger Suzan Rasul.

När SVT Nyheter Väst uppmärksammar Victoria park på böteslapparna medger de att de gjort fel och uppmanar hyresgästerna att inte betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.