Enligt Boverket hade det varit okej att plocka ut 4,6 miljoner under den fyraårsperiod som SVT Nyheter granskat. Det är vad lagen som trädde i kraft 2011 tillåter, och betydligt lägre än de dryga 30 miljoner Mölndal plockat ut.
Men Mölndals kommun sätter lagen åt sidan och går istället efter de egna avkastningskravet när de under perioden plockat ut 31,1 miljoner. Pengarna har uppgått i bolagskoncernen Kvarnfallet där de använts till att betala av lån och räntor för andra företag i koncernen – bland annat Gunnebo slott och trädgårdar.
”Det är ju hyrespengar!”
Maja Nagel är hyresgäst hos Mölndalsbostäder sedan 30 år tillbaka. I likhet med många andra var hon inte medveten om de återkommande, otillåtna vinstuttagen.
– Det är ju hyrespengar! Att vi betalar skatt är en sak, men inte hyrespengarna, säger hon.
Det kan ses som att hon varje månad betalar 137 kronor extra i skatt. Det är vad vinstuttaget blir om man slår ut det på varje månadshyra. Hade hon bott hos något av de kommunala bostadsbolagen i Göteborg hade motsvarande summa varit 13 kronor.
Inga påföljder
Boverket har noterat Mölndals kommuns återkommande otillåtna vinstuttag under nio års tid.
Men även om lagen, som den ser ut i dag, har reglerat hur mycket vinst som får plockas ut från allmännyttan så finns det inga påföljder för den kommun som bryter mot det. Som Boverket uttrycker det i sin senaste rapport i ämnet:
”Det finns ingen sanktion i AKBL (lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag) om ett bostadsbolag lämnar värdeöverföringar i strid mot bestämmelserna.”
Försvarar pengaflytten
Vid det senaste valet gick kommunen från ett borgerligt alliansstyre till en koalition ledd av Socialdemokraterna. De bekräftar att vinsten till viss del gått till rekreationsområdet Gunnebo Slott och trädgårdar.
– Jag kan inte svara på hur mycket av pengarna som gått dit och jag vill inte ta ansvar för det heller, för det var inte under vårt styre, säger Stefan Gustafsson(S) kommunalråd i Mölndal.
Men samtidigt försvarar han hur pengarna använts.
– Det är ändå ett rekreativt område och det ingår i vår koncern så jag tycker att det är rimligt. Men, vi kommer att minska på de uttagen ganska rejält.
Olagliga uttag ska försvinna
Nu lovar man från kommunens sida att de olagliga vinstuttagen är borta från och med 2016.
– Vi tänker ta ut ett vinstuttag som ligger i linje med lagstiftningen och vi kommer att använda eventuellt en lite större del till bland annat familjecentraler, näridrottsplatser. Sådant som stärker upp våra bostadsområdet i ett bostadssocialt ändamål, säger Stefan Gustafsson (S).
Det som hyresgästen Maja Nagel skulle vilja se från kommunen är mer transparens.
– Att redovisa var pengarna går till och att göra något för oss Mölndalsbor. Det gör de säkert redan, men kanske inte tillräckligt och inte som motiverar det här stora beloppet. För det här är ju enorma pengar.
Så mycket vinstuttag har gjorts i tkr
År/Uttag/Tillåten summa
2014/ 8 641/ 1 048
2013/ 7 800/ 1 204
2012/ 7 370/ 1 008
2011/ 7 370/ 1 428
Källa: Boverket
Gör SVT:s hyrestest!
Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.
Gå till formuläret genom att klicka här.
Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!