en gammal hand och sms-konversation

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemtjänstmannen ska ha filmat mordet och skickat filmen till en väninna. Se videon för en sammanfattning av fallet. Foto: SVT/montage

Livstids fängelse efter hemtjänstmord i Strömstad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen kvävde och filmade en äldre kvinna han skulle ta hand om.
Nu döms hans till livstid fängelse för mord.

Det var i november förra året som kvinnan i 90-årsåldern hittades död i sitt hem i Strömstad. Först flera veckor senare fick polisen information om att kvinnan kunde ha blivit mördad – när en film på mordet spreds i en chattgrupp.

Uddevalla tingsrätt dömer den åtalade mannen till livstids fängelse. Enligt rätten fanns det inga förmildrande omständigheter, snarare var brottet särskilt hänsynslöst i sitt slag. Den äldre kvinnan var helt försvarslös när hon kvävdes till döds i sitt hem.

”Det måste ha varit förenat med en stark dödsångest och ett svårt lidande” konstaterar tingsrätten.

Rätten ansåg också att gärningen präglades av viss förslagenhet, då mannen ansträngt sig för att inte lämna några spår.

Nekar till brott

Den åtalade mannen, som är i 50-årsåldern, var anställd av Strömstad kommun och arbetade i hemtjänsten. Han har under förhandlingen nekat till brott och menar att han filmat den äldre kvinnan, men då vid ett annat tillfälle.

Centralt i polisutredningen har varit filmen som sägs visa hur den äldre kvinnan kvävs till döds.

– Det är en hemsk film på tre minuter som visar en människas sista minut i livet, har åklagaren Daniel Veivo-Pettersson tidigare berättat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.