För att skapa förutsättningar för friskolor att kunna etablera sig i Härryda har politikerna tagit beslut om en ny ersättningsmodell för lokalkostnader. Men modellen kan gynna enskilda företag och därmed strida mot kommunallagen, menar forskare.
IES menar att de inte ställer krav på kommunen, utan bara presenterar förutsättningarna.
Jag tolkar det ändå som att det är ett krav från er sida för att ni ska etablera er?
– En förutsättning för all etablering är att kostnaderna och intäkterna går ihop. Att bygga en ny skola är förknippat med högre kostnader än att sitta i befintliga äldre lokaler, säger Linda Norberg, ansvarig för samhällskontakter på IES.
”Vi för en skälig diskussion”
Hon menar att en ny skola inte går runt ekonomiskt ändå, under de första tre åren och att det finns risker med en ny etablering.
– Vi har uppfattat att det finns ett intresse av att vi ska etablera oss. Det är därför vi tittar på detta. I nästa steg måste ekvationen gå ihop. Sen kan man ha olika åsikter om hur den ekvationen ska göras. Men utifrån de riktlinjer och den lagstiftning som finns idag anser vi att för en helt skälig diskussion, säger Linda Norberg.
Kommunstyrelsens ordförande menar att de skapar förutsättningar för alla olika sorters friskolor att kunna etablera sig, genom den här ersättningsmodellen.
– Kan man bygga en helt ny skola med en lokalkostnadsersättning på 14 000 kr per elev? Nej, det finns ingen som kan bygga det, säger Per Vorberg (M).
Hör skolforskaren Jonas Vlachos om varför han är kritisk till ersättningsmodellen.