Med det nya beslutet i Härryda kan friskolor få en högre ersättning för lokalkostnader (se faktaruta), och därmed mer pengar än snittet för de kommunala skolorna. För Internationella engelska skolan, IES, kan det handla om drygt tre miljoner kronor per år.
Det här går emot både likvärdighetsprincipen i skollagen och kommunallagen, enligt skolforskaren Jonas Vlachos.
– Det här är ju en subvention som inte går ut till alla, utan efter en överenskommelse med en viss enskild huvudman, säger han.
I klippet ovan utvecklar han detta.
Omtvistad paragraf
I skolförordningen finns en paragraf som säger att en friskola kan få högre ersättning för lokalkostnaderna om det finns särskilda skäl. Hänsyn får tas till “intresset av att utbildning med en enskild huvudman kan etableras”, alltså om kommunens politiker vill ha en friskola.
– Det politiska intresset får avgöra vad som är en skälig hyresnivå. Det blir i mina ögon väldigt rättsosäkert och godtyckligt, säger Jonas Vlachos.
Han får stöd av en statlig utredning från 2020, som föreslår att den här möjligheten tas bort.
– Vi kom fram till att det är ett brott mot kommunallagen när man ger ett sådant stöd till enskilda näringsidkare, säger Marie Jacobsson Randers, en av utredarna i Jämlikhetsutredningen.
När IES etablerade sig i Vallentuna menade förvaltningsrätten att hyresavtalet som gav dem extra ersättning stred mot kommunallagen. Däremot fick IES rätt till ersättningen i ett liknande fall i Landskrona.
”Lika för alla”
– Om vår modell inte skulle följa lagen då kommer den stoppas i någon rättslig instans, men vi bedömer att den är okej, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda.
Vad säger du om kritiken om att det skulle gynna ett enskilt företag?
– Vi har tagit fram en generell modell som ska vara lika för alla.
Hör mer av Per Vorbergs svar:
Detta innebär lokalersättningen
- Härryda kommunfullmäktige antog en modell för lokalkostnadsersättning den 25 mars
- Den innebär att enskilda huvudmän, alltså friskolor, kan få ersättning för faktiska lokalkostnader vid nybyggnation
- Men det finns en begränsning – ersättningen får högst motsvara de två senast byggda förskole-/skollokalerna i kommunal regi
- Kommunen betalar heller ingen ersättning för tomma platser, utan bara när platserna fylls av elever som är skrivna i kommunen
- Om IES etablerar sig beräknas lokalkostnaden exklusive extra ersättning uppgå till 8,7 miljoner, om skolan fylls med 600 elever från Härryda.
- Det nya beslutet innebär att IES kan få ytterligare 3,3 miljoner kronor per år, alltså totalt 12 miljoner i lokalersättning per år från kommunen.
SKOLFÖRORDNINGEN
6 § Ersättning för lokalkostnader enligt 4 § 7 ska motsvara hemkommunens genomsnittliga lokalkostnad per barn eller elev i motsvarande verksamhet.
Om det finns särskilda skäl, ska ersättningen för lokalkostnader i stället högst motsvara den enskilde huvudmannens faktiska kostnader om dessa är skäliga. Vid prövningen av om det finns särskilda skäl ska hänsyn tas till om skillnaden mellan hemkommunens genomsnittliga lokalkostnader och den enskilde huvudmannens faktiska kostnader är betydande på grund av kommunens investering i nya lokaler, renovering av befintliga lokaler eller någon annan omständighet. Vid prövningen får hänsyn även tas till intresset av att utbildning med en enskild huvudman kan etableras. Förordning (2018:3).