I klippet ovan förklarar reportern vad en friskoleetablering kan innebära.
Nyligen stod Karlskrona inför samma scenario som Härryda – IES var intresserade av en etablering kommunen. Men en undersökning av revisionsföretaget KPMG visade att den kommunala skolan vid en friskoleetablering på kort sikt har kvar 90 procent av kostnaderna, men förlorar 100 procent av intäkterna, eftersom hela skolpengen följer med eleven. Så kommunen gick inte vidare med planerna.
Avsiktsförklaring skriven
IES menar att de inte hade tagit något beslut om att etablera sig i Karlskrona, och de har de inte heller gjort i Härryda. Men en avsiktsförklaring är
skriven mellan IES, Skanska och kommunen.
– Vi är intresserade men vi har ännu inte tagit något beslut, säger Linda Norberg, ansvarig för samhällskontakter hos IES.
Men kritiken, att det inte finns behov av fler skolplatser, är det något ni väger in?
– Jo, men det är det såklart. Det handlar om att se till helheten.
Kan resa från närliggande kommuner
Elever kan ju också ta sig från andra kommuner för att gå på IES, menar hon.
– Vi vet att en del är beredda att resa en bit för att få möjlighet att gå på våra skolor. Vi tittar i kommunen men också i angränsande kommuner för att möta intresset, säger Linda Norberg.
Skolinspektionen måste godkänna alla nya skolor som vill starta verksamhet i en kommun. De har ännu inte fått in någon ansökan gällande IES i Härryda. Vid sin bedömning väger de in elevunderlaget, alltså om det behövs fler skolplatser. En ny skola får heller inte medföra negativa konsekvenser för övriga skolor i kommunen.