I onsdags kväll meddelade Lidköpings kommun att man upptäckt halter av e-coli-bakterier som är 20 gånger högre än gränsvärdet. Under fredagen gjordes nya mätningar som visade att vattnet är fritt från bakterier, men invånarna uppmanas att fortsätta koka sitt vatten.
På lördagen fick man en ny uppdatering där provet visar att det inte har blivit någon ny påväxt under natten till lördag.
Hur kan bakteriehalten ändras så fort?
– Det är inte helt ovanligt att det sker tillfälliga smittor, exempelvis om det skett ett utsläpp vid ett byggarbete, säger Linda Lundström som är förvaltningschef inom teknisk service på Lidköpings kommun.
I tre dagar i rad måste mätningarna visa att vattnet är fritt från bakterier innan Lidköpings kommun drar tillbaka sin uppmaning om att koka dricksvatten.
– Risken är stor att det fortfarande finns bakterier, säger Linda Lundström.
Tun och Kållandsö utan smitta
Det var i onsdags kväll invånare i Lidköping och Grästorps kommun uppmanades att koka allt vatten som skulle drickas eller användas till matlagning.
Boende i samhället Tun och invånare på Kållandsö har andra vattenverk och behöver därför inte koka sitt vatten.
Skulle detta vatten kunna kopplas in till hushåll som fått smittat vatten?
– Inte så länge vi inte har lokaliserat smittan, säger Lina Lundström.
Det är ännu inte klarlagt var bakterierna kommer ifrån, eller vad som orsakat smittan, vilket försvårar arbetet med att åtgärda problemet. Kommunen fortsätter att söka efter källan till smittan, genom att ta prover runtom i området.
Inga bekräftade sjukdomsfall
Hittills har ingen blivit sjuk av att dricka vattnet.
– En del har sökt sig till vården med magont, men det har inte gått att bekräfta något samband med vattnet, säger Lina Lundström.
Hon är imponerad över hur kommuninvånarna har hanterat situationen och säger att hon och hennes kollegor fått stort stöd från allmänheten.
– Jag har blivit nerringd av företag och medborgare som vill hjälpa till. Det är otroligt häftigt att se hur hela samhället har ställt upp.
Fakta: Så uppmanas invånarna hantera dricksvattnet
Koka vatten som ska användas till matlagning och dryck.
Låt större djur dricka brunnsvatten, i den mån det är möjligt. Om du låter dem dricka kommunalt vatten bör du vara noga med att kontrollera djurens hälsotillstånd.
Det går bra att duscha och tvätta händerna i vattnet. Kommunen avråder dock från längre bad.
Se till att små barn inte sväljer vatten.