Väl dold under byggplast ligger just nu Svenneby gamla kyrka karaktäristiskt intill en brant bergvägg i Tanums kommun i norra Bohuslän.
Med anor från 1100-talet har byggnaden en egen plats i historien som en av Sveriges äldsta. Men när den för några år sedan skulle få sig en ansiktslyftning invändigt visade den sig vara direkt farlig att vistas i.
– Det som såg ut som hårfina sprickor visade sig vara genomgående från golv till tak och resultat av 300 års lagningar på varanda. Det var svåra konstruktionsproblem och byggnaden ville separera, säger Christoffer Gabrielsson, kyrkokonservator och projektledare.
Renovera eller stänga
Valet stod mellan att stänga kyrkan för allmännheten eller att renovera från grunden – man valde det senare.
Idag har det växt till ett unikt bevarandeprojekt där allt görs på plats, så nära original som möjligt. Ett exempel på det är den kalkugn som brunnit på platsen den senaste veckan. I vanliga fall är det här något som skulle gjorts på annan ort, och kalkputsen skulle levererats färdigbränd.
– Vi gör egentligen en rekonstruktion av hur man historiskt tillverkat bruk. Det vi hoppas få se är hur brukets egenskaper är kopplat till själva utförandet och när vi gör det på plats, så får vi det samlat på ett sätt som man inte gjort tidigare, säger Jonny Eriksson, lektor i kulturvård vid Göteborgs universitet.
Ingrid Bergmans favoritutflykt
Kalkugnen har fått många från bygden att intresserat stanna till, men hela renoveringsarbetet har också dragit till sig långväga gäster. Några mil norrut ligger Fjällbacka och filmstjärnan Ingrid Bergmans sommartillhåll Dannholmen. Kyrkan var en favoritutflykt för henne och maken Lars Schmidt och under renoveringens gång har hennes dotter Isabella Rosselini, med familj, varit på studiebesök.
Trots att arbetet blivit mycket mer omfattande än vad som var tänkt från början är de inblandade nöjda.
– Man kan säga att tack vare kyrkans dåliga skick så har vi haft möjlighet att gå så långt och backa bandet hela vägen till 1100-talet. Om vi har möjlighet – varför ska vi inte göra det, säger Christoffer Gabrielsson.