Sverige importerar mer än 90 procent av all fisk vi äter. Det vill laxodlingsföretaget i Kungshamn ändra på. Deras storslagna planer innebär att man vill producera 6000 ton lax om året och att bassängerna börjar gjutas inom kort.
– Vi har stått i startgroparna alltför länge och nu får vi rätt i sak, säger Claes Lundberg som är grundare och delägare i Smögen lax.
Att odla lax, oavsett var odlingen finns, ger kväveutsläpp. Mark- och miljödomstolen nekade företaget att släppa ut detta och menade att Västerhavet inte tål mer påverkan.
”Finns ingenstans i världen”
Öppen kassodling är det vanligaste på andra ställen i världen. Alltså att fisken odlas i nätkassar och dessa, hävdar Claes Lundberg, är sämre för miljön eftersom laxen då vistas i havet och både kväve och fosfor släpps direkt ut i vattnet.
– Landbaserad odling ger betydligt mindre utsläpp. De nivåer av utsläpp som vi pratar om nu finns ingenstans i världen. Vid landodling så renas vattnet och återanvänds, säger Joel Oresten som också är delägare.
Kostar en miljard
När Mark- och miljööverdomstolen nu säger ja till satsningen som beräknas kosta närmare en miljard är det dock efter tidigare nej från både länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.
– Vår första ansökan skickades in 2017 och sedan har vi behövt överklaga. Handläggningstiden hos Mark- och miljööverdomstolen har varit närmare två år. Det tycker jag är väldigt lång tid och nu hoppas vi verkligen att miljötillståndet inte drar ut på tiden, säger Claes Lundberg.