Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Jan Mattiasson hur han har preppat huset inför regnvädret som ska dra in över Sverige. Foto: SVT

Jan i Kungälv ska stoppa översvämning – med en fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en halvpumpad fotboll och en bok täpper Jan Mattiasson i Kungälv till golvbrunnen i sin villakällare. Så sent som för en vecka sen hade han översvämning och efter SMHI:s gula varning om kraftigt regn tar han inga risker.

– Det är otrevligt att få in kloakvatten, det är alltså människoavföring och all möjlig skit, säger Jan Mattiasson.

Under söndagen sänkte SMHI varningen för höga vattenflöden till gul. Men det är bara tillfälligt. Från och med tisdag uppgraderas varningen återigen till röd i ett område som innefattar bland annat Västra Götaland.

Ovädret Hans

Risk för översvämningar på vägar och i källare

– Oavsett färgskala kvarstår dock riskerna med att det regntyngda ovädret orsakar översvämningar på vägar och i källare hos folk, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI till TT.

För Jan Mattiasson är det inte några välkomna nyheter. I måndags drabbades han av översvämning i källaren och har just fått den sanerad. Inför det kommande regnvädret förbereder han och hans fru Britt-Marie sig hemma i villan.

– Om inte det funkar med fotbollen och det kommer in vatten så får jag sätta i sugslangen börja pumpa ut vattnet, säger Jan Mattiasson.

Starta klippet för att se Jan Mattiasson visa sin metod för att förhindra en ny översvämning i källaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet