Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår deras situation, jag förstår den kampen” – se Jarmo visa runt på nya akutboendet för hemlösa i Vänersborg. Foto: SVT

Jarmo var hemlös – nu är han volontär på Vänersborgs nya akutboende

Uppdaterad
Publicerad

Jarmo Rantala har varit hemlös i ett decennium. Nu har han en egen lägenhet – och hjälper till som volontär i Vänersborgs nya akutboende för hemlösa. Men sovplatsen är fortfarande på golvet.

– Det är svårt att förklara, men det skänker en trygghet, säger han.

För ett år sedan berättade SVT Nyheter Väst berättade om akutboendet Holmängen i Vänersborg. Väggarna var nedklottrade, smutsiga golv och hårda britsar mötte de som sökte skydd från vinterkylan.

Efter uppmärksamheten i media intensifierades arbetet med att hitta en ny lösning – och till slut landade det i ett avtal med den kristna föreningen Sonrise.

– Jag tycker det här är en bra lösning där man kan kombinera socialtjänsten med civilsamhället. Och min bild är att det här fungerar mycket bra, säger socialnämndens ordförande Dan Nyberg (S).

Sedan i höstas har man öppet alla veckans dagar, en person är anställd medan det mesta arbetet sköts ideellt. I dagsläget är man ett 15-tal personer som hjälper till i verksamheten.

”Sov hellre på en toalett än på det gamla boendet”

En av dem är Jarmo Rantala – som var en av de som brukade övernatta på Holmängen. I dag har han en lägenhet men tillbringar nästan varje kväll på det nya akutboendet.

– Det går inte att jämföra, jag sov hellre på en toalett än på det gamla boendet, säger han.

Men det är svårt att hitta volontärer. Boendet har vaken personal och serverar mat på kvällen och morgon.

– Vi hade behövt vara många fler, säger Jan Thorvaldsson, initiativtagare till boendet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Thorvaldsson startade det nya akutboendet. Nu hoppas han att fler ska vilja hjälpa till ideellt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.