Bild på tåg från Trafikverket och en man. Mannen heter Hans Celander och är chef för Järnvägscollege på Trafikverket, Den nystartade organisationen hoppas Trafikverket ska kunna lösa bristen på bland annat tågtekniker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför Hans Celander, chef för Järnvägscollege på Trafikverket, tror att den nystartade organisationen ska kunna lösa bristen på bland annat tågtekniker. Foto: SVT/Kristofer Hedlund

Trafikverkets krisdrag – efter brist på tågtekniker: Har startat järnvägscollege

Publicerad

Pensionavgångar, att allt fler väljer att åka tåg och att fler tågföretag etablerar sig på marknaden. Det är några av orsakerna till bristen på tågtekniker, enligt Trafikverket.  Nu har de en ny plan för att lösa bristen.

– Vi har startat Järnvägscollege för att säkra kompetensförsörjningen i järnvägsbranschen, säger Hans Celander, chef för Järnvägscollege på Trafikverket.

Hör i klippet vad bristen på tågtekniker kan leda till

Tanken är att den nystartade organisationen Järnvägscollege ska fånga tågbranschens behov och skapa förutsättningar för utbildningsanordnare så att de kan starta rätt sorts utbildningar.

– Vi ska ta fram utbildningsplaner för olika yrkesroller, bland annat för tågtekniker och signaltekniker. Vi kommer att vara ett nav och hålla koll på behoven i tågbranschen, säger Hans Celander.

Dyra utbildningar

Att Västra Götalands enda Yrkeshögskoleutbildning för tågtekniker nu läggs ner i Falköping på grund av brist på elever och för hög kostnad för kommunen, tycker han är bekymmersamt. Detta eftersom det kommer att behövas uppemot 1 000 nya tågtekniker i Sverige inom en femårsperiod.

– Det är dyra utbildningar och en utmaning för utbildningsanordnare,  även om myndigheten för Yrkeshögskolan är med och finansierar dessa utbildningar i dag. Men, vi för en dialog även kring finansiering för att se om det finns förutsättningar för högre ersättningsnivåer för att få ekonomin att gå runt.

Fakta om Järnvägscollege

Järnvägscollege startade i september och är ett fyraårigt pilotprojekt mellan Trafikverket och övriga parter i järnvägsbranschen.

Uppdraget är att säkerställa en effektiv samverkan mellan bransch, utbildningsanordnare, myndigheter och övriga intressenter, för att etablera nya strukturer och kvalitetskriterier för att bedriva utbildning.

Järnvägscollege styrgrupp består av representanter från Trafikverket, Trafikverksskolan, Järnvägsbranschens samverkansforum, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer, Tågföretagen, Swedtrain, Svensk kollektivtrafik och Byggföretagen.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.