Kille som sitter på sten vid hammarkulletorget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jasmin Rama, 16, från Hammarkullen har gått vidare i poesitävlingen Ortens bästa poet. Foto: Andreas Varas

Jasmin Rama, 16, från Hammarkullen går mot strömmen – väljer poesi framför rap

Publicerad

Han skriver mycket om sig själv och sin mamma. Nu är 16-åriga Jasmin Rama från Hammarkullen en av tre göteborgare som har gått vidare i den nationella poesitävlingen ”Ortens bästa poet”.

– Jag trodde aldrig att jag skulle gå så långt, säger han.

Det är efter skoltid, men hösten är ung och än har inte de mörka vintereftermiddagarna tagit sitt grepp om Hammarkulletorget. Jasmin Rama, 16 år, möter upp och vi går till Mixgården, Hammarkullens fritidsgård där alla känner alla.

– Det var här det började, på scenen här. Fritidsgården och personerna här var en viktig del i att jag vågade skriva poesi, säger han

Ortens bästa poet

Jasmin Rama är en av tre poeter från Göteborg som gått vidare i den numer rikskända poesitävlingen för unga från Sveriges förorter ”Ortens bästa poet.”

– Jag skriver om mig själv, och min mamma. Min mamma är min stjärna, säger han.

Fritidsgården en viktig plats att växa på

Medan de flesta unga killarna i Jasmins område valde att rappa, fastnade han för att uttrycka sina känslor och erfarenheter genom poesi.

– Min mamma ville inte att jag skulle rappa, jag skrev så fula grejer. Med poesin blev texterna mer jag, säger han.

Nytt för tävlingen i år är att det i olika städer, från Umeå i norr till Växjö i söder, hålls auditions där tävlande väljs ut av en jury och går vidare i tävlingen.

Vinnarna från varje stad kommer sedan att få gå en åtta veckor lång skrivkurs, där en jury väljer ut åtta personer som får delta i finalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm den 1 december.

– Jag trodde aldrig att jag skulle gå så långt, säger han.

En språngbräda till framtiden

Under hösten har föreningen Förenade förorter organiserat auditions och workshops i åtta svenska städer, och för många är tävlingen en ingång till litteraturens värld.

– Folk blir inte färdiga hos oss, det är ett första steg. Och det är fantastiskt att se unga talanger växa, säger Saman Sokhanran, som är en av arrangörerna, till SVT Stockholm.

Saman Sokhanran är konstnärlig ledare vid förenade förorter och ser tävlingen som en plantskola för blivande kulturutövare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om det nya konceptet Foto: Michelle Derblom Jobe/Elizabeth Watson/SVT

Ortens bästa poet 2024

Bakom tävlingen står i vanlig ordning ungdomsförbundet Förenade förorter, i år med stöd av Natur och kultur.

Juryn består av: Aki och Dejan ”Dajanko” Milacic, kända från hiphop-gruppen Labyrint, och Nora Khalil, författare, lärare och tidigare finalist av Ortens bästa poet.

Finalen hålls i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 1/12. Förutom titeln ”Ortens bästa poet” prisas vinnaren med 50 000 kronor.

Turnéplan

Stockholm 1/9

Karlstad 7/9

Malmö 8/9

Umeå 13/9

Göteborg 14/9

Norrköping 15/9

Uppsala 20/9

Växjö 21/9

Stockholm 22/9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.