Saman Sokhanran är konstnärlig ledare vid förenade förorter och ser tävlingen som en plantskola för blivande kulturutövare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ortens bästa poet har funkat som en språngbräda och en plantskola, säger arrangören Saman Sokhanran. Hör honom berätta mer om det nya konceptet. Foto: Michelle Derblom Jobe/Elizabeth Watson/SVT

Ortens bästa poet drar igång

Publicerad

Sveriges största poesitävling är tillbaka med start i Stockholm den första september.

– Tävlingen förändrade mitt liv, säger författaren Nora Khalil som tog sig hela vägen till finalen 2018. Idag är hon författare på heltid.

Den första september drar årets upplaga av Ortens bästa poet igång med en turné som besöker åtta olika städer.

Nytt för i år är att deltagarna behöver gå på en audition. De som går vidare utbildas sedan i en åtta veckor lång skrivkurs. I slutet av skrivkursen väljs åtta personer ut att delta i finalen som hålls i Kulturhuset i Stockholm den första december.

– Ortens bästa poet har funkat som en språngbräda och en plantskola. Folk blir inte klara hos oss, utan de kanske får en start hos oss, säger Saman Sokhanran vid Förenade förorter som är konstnärlig ledare för tävlingen.

”Efter det förändrades mitt liv”

I juryn sitter bland andra författaren Nora Khalil som 2018 ställde upp i tävlingen. Hon säger att deltagandet blev hennes ingång till litteraturen. Hon ser hur tävlingen kan ha samma effekt på ungdomar idag.

– Innan det var jag den blyga tjejen som aldrig tog plats. Efter det så förändrades mitt liv, säger Nora Khalil.

Hör vad tävlingen har betytt för henne i videon.

Ortens bästa poet 2024

Bakom tävlingen står i vanlig ordning ungdomsförbundet Förenade förorter, i år med stöd av Natur och kultur.

Utöver Nora Khalil består auditionjuryn av Dajanko och Aki från rapgruppen Labyrint.

Finalen hålls i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 1/12. Förutom titeln ”Ortens bästa poet” prisas vinnaren med 50 000 kronor.

Turnéplan

Stockholm 1/9

Karlstad 7/9

Malmö 8/9

Umeå 13/9

Göteborg 14/9

Norrköping 15/9

Uppsala 20/9

Växjö 21/9

Stockholm 22/9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.