• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster är Medelhavsfästingen som nu hittats i Sverige, till höger den vanligaste fästingensorten i Sverige. Foto: SVA

Jättefästing hittad i Västra Götaland

Publicerad

Jättefästingen som jagar ikapp i stället för att invänta sitt byte har hittats i både Lilla Edet och Trollhättan. Det visar en rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

I juli hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma marginatum i Sverige. Fästingen finns vanligtvis i Asien, Afrika och södra Europa, och en teori är att de kommit till Sverige med flyttfåglar.

Efter att SVA bett allmänheten skicka in fästingar under sommaren har de nu konstaterat ett 30-tal fall av Hyalommafästingen från Skåne till Dalarna fram till slutet av oktober, varav några fall i Trollhättan och Lilla Edet.

Men det har även tillkommit ytterligare en slags Hyalommafästing – Hyalomma rufipes.

De båda sorterna av Hyalommafästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar bland annat, Krim-Kongo blödarfeber och Rickettsia (fläckfeber).

Samlat fästingar till forskningsprojekt

Under sommaren har SVA haft ett forskningsprojekt där allmänheten uppmanats att skicka in fästingar, det har resulterat i flera Hyalommafästingar, bland annat i Västra Götaland.

– Allmänhetens engagemang har varit fantastiskt och vi har fått in omkring 4 500 fästingar! Vi är mycket tacksamma för detta oväntat stora engagemang – både när det gäller insamlingen generellt av fästingar i norr och alla de fall av Hyalomma som har uppmärksammats, även från andra orter. Vi arbetar nu vidare med artbestämning och analys av fästingarna för att se vilka smittor de kan föra med sig och det tar tre – sex månader, säger forskare Anna Omazic, SVA, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.