Johanna i Svenljunga har väntat i tre månader på körkortstillstånd

Publicerad

När Johanna Jälevik i Svenljunga väntat i drygt tre månader på sitt körkortstillstånd fick hon ett krav på synundersökning från Transportstyrelsen.

– Min första tanke var att nu ger jag upp. Vad är det som tar sådan tid, undrar hon.

För att få övningsköra behövs ett körkortstillstånd och det är ett sådant som Johanna Jälevik i Svenljunga väntat i mer än tre månader på. Något som P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

– Jag har flyttat ut på landet och för att ta mig till och från jobbet så är jag i stort behov av körkort.

”Äntligen tagit mod till mig”

Redan för 25 år sedan försökte hon ta körtkort, men efter två uppkörningar då det inte gick så bra så lade hon drömmen på hyllan eftersom självförtroendet hade fått sig en rejäl törn.

– Jag har äntligen tagit mod till mig igen för att försöka ta körkort och jag har börjat arbeta efter en lång sjukskrivning och så blir det så här.

Medicinska skäl

Hon blev utbränd för några år sedan och äter två sorters mediciner sedan dess. Det uppgav hon i ansökan till Transportstyrelsen och det är vad som satt käppar i hjulet för hennes del.

För det är just sådana ansökningar, som måste utredas av medicinska skäl, som normalt har en handläggningstid på cirka två veckor men som sedan i våras är hela tre månader.

– Jag förstår att man är väldigt frustrerad men vi jobbar på så snabbt vi kan för att de ska få beslut från oss så snart som möjligt, säger Åsa Bergqvist, enhetschef Transportstyrelsen.

Ärendet utreds – därav längre handläggningstid

Det enda mejlsvar som Johanna Jälevik fått från Transportstyrelsen är att hennes ärende ligger för utredning och att handläggningstiden därför kan bli längre.

– Jag kan förstå att de behöver utreda detta med medicinerna men att det ska ta mer än tre månader gör mig irriterad och stressad för jag vill börja ta mitt körkort.

Se och hör i klippet vad Transportstyrelsen gör för att korta väntetiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.