Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veterinärer som är villiga att jobba obekväma tider är svåra att få tag i. I glesbygden är situationen ännu värre. Det uppger Jordbruksverket, som skickar frågan om jourbristen i norra Bohuslän uppåt till regeringen. Foto: Ulrica Abrahamsson

Jordbruksverket: Regeringen måste agera för att säkra djurskyddet

Publicerad

Veterinärer som är villiga att jobba obekväma tider är svåra att få tag i. I glesbygden är situationen ännu värre. Det uppger Jordbruksverket, som skickar frågan om jourbristen i norra Bohuslän uppåt till regeringen.

Det finns ingen jourveterinär helg- och kvällstid i norra Bohuslän. Det finns heller ingen tidplan för när situationen kan vara avhjälpt. Distriktsveterinärerna, som ingår i Jordbruksverket och har fått i uppdrag att lösa bemanningen, har svårt att se en ljusning.

– Det råder en generell veterinärbrist och det är ännu tydligare i glesbygd, säger Robert ter Horst, biträdande chef för Distriktsveterinärerna

När förväntar ni er att det finns en jourveterinär i området igen?

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns, men i dagsläget ser vi inte när en lösning kan vara på plats. Nu står vi dessutom inför att lösa bemanningen under semesterperioden.

Anna Clarin är enhetschef på Jordbruksverket och pekar på en utveckling under flera år som lett till en generell veterinärbrist på flera håll i landet. Och skickar frågan vidare uppåt till regeringen.

– Det måste till ett bredare samarbete mellan privata veterinärer och Distriktsveterinärerna. Ska vi upprätthålla de goda djurskydd vi har i Sverige, så krävs alla veterinära resurser vi har. Ska det vara möjligt behöver det vara attraktivt för veterinärer att jobba beredskap – kvällar, helger och nätter – och få en rimligt ersättning för det, säger Anna Clarin.

Djurägare har strikta krav på sig att tillkalla veterinär om djuren blir sjuka eller skadade. Är kraven rimliga, om det inte finns möjlighet att efterleva dem?

– Djurskyddslagen skrevs utifrån att det fanns veterinär att tillgå. Sedan dess har verkligheten förändrats, men om kraven ska ändras så är det en fråga för riksdag och regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.