Skalvet inträffade sydväst om Lidköping Foto: Google earth

Jordskalv i västra Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

I västra Skaraborg kunde man under söndagseftermiddagen känna ett jordskalv. Enligt det Svenska nationella seismiska nätet har rapporter om skakningar och muller inkomit från bland annat Lidköping och Skara.

Ett jordskalv skakade under söndagseftermiddagen om västra Skaraborg, rapporterar P4 Skaraborg.

Skalvet inträffade klockan 15.57 och hade en preliminär magnitud på 2,5 på Richterskalan, enligt Svensk nationella seismiska nätet.

– Vi har mellan sju och tio skalv om året i Sverige. De brukar kännas några mil bort, så jag kan tänka mig att det skakat en del i Lidköping, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, till SR.

Enligt Skaraborgs Allehanda hördes troligtvis en hög smäll och ett muller i nästan hela Lidköpings kommun i samband med skalvet.

Enligt Svenska nationella seismiska nätet, som analyserar jordskalv, inträffade skalvet sju kilometer sydväst om Lidköping och orsakade skakningar i bland annat Lidköping, Vinninga, Götene och Skara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.