Fängelse för två i Fly Me-styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Två i styrelsen för Fly Me Europe döms till vardera sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott.

Däremot frias vd:n Finn Tauhlow för detta brott.

De båda styrelseledamöterna Björn Olegård och Staffan Edh liksom även vd Finn Thaulow frikänns från åtalspunkten grov oredlighet mot borgenärer alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Hovrätten för västra Sverige är dock inte enig. Två ledamöter vill döma Olegård, Edh och Thaulow även för grov oredlighet mot borgenärer.

I tingsrätten friades samtliga dessa tre på alla åtalspunkter. I tingsrätten var även huvudägaren Christen Ager-Hanssen åtalad men även han gick helt fri i den undre instansen.

Hovrätten finner att det är främst styrelseledamoten Björn Olegård som haft ansvar för bokföringen och såg till att transaktioner värda omkring 180 miljoner inte löpande bokfördes i bolagets böcker utan särredovisades. Syftet var att dölja vissa viktiga affärsuppgörelser. Men även ledamoten Staffan Edh kände till dessa transaktioner och döms för uppsåtligt grovt bokföringsbrott. Det betraktas som grovt eftersom det rör så mycket pengar i ett publikt aktiebolag.

Hovrätten anser att brottet som sådant har ett straffvärde på ett års fängelse. Med hänsyn till att brottet skedde för sex år sedan och att Olegård och Edh troligen också kommer att åka på stora skadestånd i tvisteförhandlingar med konkursförvaltaren stannar domstolen vid ett halvårs fängelse. De båda ska också betala 150 000 kronor vardera för sina försvarskostnader.

Rättsturerna i Fly Me

1 mars 2004: Fly Me bildas.

2 mars 2007: Bolaget försätts i konkurs.

24 februari 2010: Bolagets ägare Christen Ager-Hanssen, vd Finn Thaulow, samt de två styrelseledamöterna Björn Olegård och Staffan Edh åtalas.

4 februari 2011: Dom i det första tvistemålet, där konkursförvaltaren stämt FME Europe AB (tidigare Fly Me Europe AB) på affärer som gjordes före konkursen. Kravet var cirka 90 miljoner kronor. Konkursboet fick rätt.

20 juni 2011: Kvartetten ovan frias på alla punkter i brottmålet av Göteborgs tingsrätt.

25 juni 2012: Dom i hovrätten i tvistemålet där den högre instansen i princip fastställer tingsrättens fällande dom i sin helhet.

4 mars 2013: Förhandlingarna i brottmålet i hovrätten för västra Sverige startar.

41 maj 2013: Dom i hovrätten. Olegård och Edh döms för grovt bokföringsbrott men frias från oredlighet mot borgenärer. Thaulow går helt fri.

I september väntas ett andra tvistemål där konkursboet stämt Olegård, Edh, Ager-Hanssen samt ett norskt bolag och en advokatbyrå på 181 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.