man i ljus skjorta med ränder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runo Johansson (L), kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kommunalråden om skolskjutsen: ”Någonstans går gränsen”

Publicerad

De båda kommunalråden i Hjo och Tidaholm och framhåller att de måste följa reglerna när det gäller fallet med Alice som inte får skolskjuts eftersom hon bor några meter på fel sida gränsen.

– Har man valt att gå skola i en annan kommun har man inte rätt till skolskjuts och någonstans går kommungränsen, säger Catrin Hulmarker (M), kommunstyrelsens ordförande i Hjo.

Alice skolkompisar som bor alldeles nära får skolskjuts till Tidaholm, men inte hon. Orättvist tycker Alice och hennes mamma Michaela Logård.

Båda kommunernas kommunalråd uppmanar Michaela att komma in med en formell ansökan till Hjo kommun, där hon är skriven.

– Jag känner ju väldigt med Michaela Logård, men det är ju så att hon måste ju börja med att ansöka i kommunen där man är skriven, säger Runo Johansson (L), kommunstyrelsens ordförande i Tidaholm.

Inte säker på undantag

I Hjo vill kommunalrådet inte utlova att de kommer att göra ett undantag för Alice, med risken för att låsa sig till att betala skolskjuts till andra som väljer grundskolor betydligt längre bort.

– De får skriva till vår kollektivtrafiknämnd, men jag är inte helt säker på att de gör ett undantag, säger Catrin Hulmarker (M) i Hjo.

Men kommunalrådet i Tidaholm är lite mera hoppfull.

– Jag hoppas jag verkligen att det går hitta en lösning på detta. Hon måste börja ansöka i Hjo kommun och sedan hoppas jag att man pratar med varandra på tjänstemännanivå och försöker lösa situationen, säger Runo Johansson (L) i Tidaholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.