skissa av batterifabrik och politiker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför välkomnar kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) att batterifabriken försenas. Foto: Illustrationsbild AB Volvo/SVT

Kommunalrådet i Mariestad välkomnar försening av Volvos batterifabrik

Publicerad

Byggstarten av Volvos planerade batterifabrik i Mariestad skjuts fram med ett till två år. Beskedet är varken oväntat eller oroande för Mariestads kommun, menar kommunalrådet Johan Abrahamsson.

– Vi ser det lite som en bonustid vi har fått tack vare det här, säger han.

Under torsdagen bekräftade lastbilstillverkaren Volvo att byggstarten av den planerade batterifabriken skjuts fram en andra gång. Enligt den första planen skulle fabriken börjat byggas i år, vilket sedan ändrades till 2025.

Nu står det klart att det kommer dröja ytterligare ett till två år förrän första spadtaget tas.

Kommunalrådet inte orolig

Enligt Volvo är en av orsakerna till att byggstarten skjuts fram att efterfrågan på eldrivna fordon är för låg. Det är ingenting som oroar kommunalrådet Johan Abrahamsson.

– Nej, för omställningen som kommer ske kommer kräva batterier oavsett vilken tekniklösning man väljer, så att fabriken inte skulle bli av känner jag ingen oro för, säger Johan Abrahamsson.

Befolkningen förväntas nästan fördubblas

Han berättar att Volvo hela tiden har varit öppna mot kommunen att byggstarten kan komma att skjutas upp. Att det nu blir så tycker han känns skönt, med tanke på att Mariestad väntas växa från 24 000 invånare till 40 000 invånare när fabriken är klar.

– Det är en gigantisk utmaning vi har framför oss. Om vi får lite, lite mer tid att planera så finns det större sannolikhet att vi gör mer rätt, säger Johan Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.