Kommunerna som valt att inte försäkra sina skolelever på fritiden är Falköping, Hjo och Alingsås, det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.
– Jag tänker att de andra kommunerna får svara för sig. Vi har försökt att dra den här gränsen mellan vad det offentliga gör och vad man som privatperson får stå för, jag tycker att det är en rimlig gräns, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Alingsås.
Backabranden ledde till förändringar
Efter Backabranden i Göteborg då 63 ungdomar miste livet och över 200 skadades visade det sig att många av ungdomarna stod helt utan olycksfallsförsäkring eftersom branden inträffade efter skoltid.
Göteborgs stad valde då att ändra den kommunala elevförsäkringen till att gälla dygnet runt. Flera andra kommuner i länet följde efter, men Hjo, Falköping och Alingsås väljer alltså fortfarande att enbart försäkra sina elever under skoltid.
– Vi har diskuterat detta i 10 till 15 år, men vi har landat i det här ställningstagandet, säger Daniel Filipsson (M).
Även i Falköping och Hjo hänvisar man till att det handlar om ekonomiska prioriteringar och att det är ett ansvar som ligger hos föräldrarna.
– Som kommun tar man på sig både det ena och det andra och föräldraansvaret ska man inte lägga på kommunen, säger Britt-Marie Sjöberg (C), vice ordförande kommunstyrelsen i Hjo.
Drar gränsen vid barnen
I kommuner som valt att inte försäkra sina elever dygnet runt står var tredje elev helt oförsäkrad på fritiden, enligt försäkringsbranschens fackförbund Forena. Orsakerna till att en förälder inte försäkrar sina barn privat kan vara att man inte har råd eller att man inte känner till att kommunens försäkring inte gäller på fritiden.
För Alingsås del skulle det kosta runt 250 000 kronor att ändra försäkringen, men planer på det har man inte i nuläget.
– Det kan låta som en liten summa i sammanhanget, men vi måste dra en gräns för de kostnaderna som samhället ska stå för, säger Daniel Filipsson (M).
Och den gränsen väljer Alingsås att dra vid barnen?
– I det här fallet ja, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Alingsås.
PÅ Forena tycker man att det är en fråga att prioritera, och att kostnaderna för kommunerna inte är så höga sett till varje elev.
– Om de råkar ut för något allvarligt så är risken stor att deras framtida möjligheter på arbetsmarknaden helt spolieras. säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena.
Läs mer vad experten har att säga om att kommunerna inte försäkrar eleverna under fritiden