Sven Saghamre i Nösund kunde inte få solceller på snedtaket som han ville

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Saghamre i Nösund känner sig motarbetad av kommunen. Foto: SVT

Konflikt med solceller i kulturhistoriska miljöer

Publicerad

Solceller har blivit allt mer populärt de senaste åren – inte minst med tanke på elpriser och miljökris. Men i klassiska bohuslänska miljöer som till exempel Nösund på Orust prioriteras kulturmiljön.

– Jag känner mig motarbetad av kommunen, säger Sven Saghamre, som fick nej på att sätta solceller på boningshuset.

Sven Saghamre och hans fru bor centralt i Nösund – en kulturhistorisk miljö där. Här kan de inte sätta upp solceller på sitt röda snedtaket som de vill.

Om huset haft platta eller svarta tak, eller om de bott i utkanten av Nösund, hade de kanske kunnat få tillstånd.

Regeln: Synbart rött tegel får inte täckas

Men i centrala Nösund gäller att synbart rött tegel inte får täckas med svarta solceller.

– Naturligtvis kan man ju säga att det kanske är lite estetiskt att taken blir svarta istället för röda. Men jag tycker man får se det i sin helhet till att man producerar kanske tio, tolv tusen kilowattimmar om året, säger Sven Saghamre, Nösundsbo.

”Den ena kan få solceller beviljat och den andra inte”

På miljö- och byggnadsnämnden i Orust kommun konstaterar man att frågan handlar om att olika fastigheter har olika förutsättningar för solceller, och att man alltid gör en helt individuell bedömning på varje fastighet.

– Och då kan det ju bli att den ena får solceller beviljat och den andra inte, säger Peter Kristensson (C), nämndens vice ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.