Dick Nord, 36, är autistisk och har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå. Foto: Privat/SVT

Här hotar personal autistiske Dick med våld

Uppdaterad
Publicerad

Dick Nord, 36, är autistisk och har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå. Han behöver omsorg alla dygnets vakna timmar för att han inte ska bli orolig – och slå sig själv, eller andra. Men nu kan SVT Nyheter Väst avslöja hur Dick behandlas bakom de stängda dörrarna på ett av Hultagårdens gruppboenden i Göteborgsområdet.

I inspelningen, som är från oktober hörs hur en personal på boendet skriker mot Dick, hotar med att slå honom och att ge honom ”mer”. Dick, som i princip inte kan tala, hörs skrika högt, ibland med någonting för sin mun.

Det framgår också att personalen sätter eller lägger sig över Dick. Och vid flera tillfällen hotar personalen honom med våld. ”Sparkar du mot mig med benen så sparkar jag mot dig”, hörs en ur personalen säga i inspelningen.

Kränkningar och hot på gruppboende

Behöver trygghet

Dick Nord, som är från Partille har rätt till vård enligt lagen om särskild service, LSS. Enligt Dicks läkare är trygghet och stabilitet helt avgörande för honom. När han inte har en omgivning där han känner sig trygg, så kan han skada sig själv, och bli utåtagerande, något som i hans fall kan vara mycket farligt.

– Enligt läkarna kan han ådra sig skador på hjärnan med de här slagen, de är jätteallvarliga. Han ska inte behöva hamna i situationer där han blir orolig, säger hans moster Emma Eriksson till SVT Nyheter Väst.

Kan bryta mot tillståndet

Dick har varit placerad vid Hultagårdens gruppboende sedan december 2017. Enligt sin hemsida ska Hultagården arbeta med metoden lågaffektivt bemötande. Enligt socialstyrelsens råd innebär lågaffektivt bemötande att man som personal inte får ”bidra till att öka konfliktnivån, det gäller att undvika konfrontation.”

Martin Linde-Rahr är högst ansvarig på Hultagårdsgruppen, som har flera olika verksamheter i Göteborgsregionen. Han ser allvarligt på det som hörs i ljudinspelningen.

– Jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Det vill jag bara understryka väldigt tydligt. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss, säger han.

Efter intervjun med SVT beslutar Hultagården att starta en utredning om vad som hänt. Dessutom ska man ta in en konsult som ska jobba med personalgruppens bemötande. Den personal som hörs på inspelningen uppger att han är ångerfull och att han nu sagt upp sig från arbetet på gruppboendet.

”Vi vill bara att han ska ha det bra”

Dicks anhöriga upplever att hans situation försämrats under en längre tid. Dicks mormor, som också är hans gode man, hälsar på Dick nästan varje helg, tillsammans med moster Emma Eriksson.  

– I princip varje gång vi kommer och hälsar på så har Dick nya sår eller skador på kroppen och i ansiktet. Vi är rädda att han till slut kommer att skada sig så allvarligt att han dör om han inte får det bättre, säger Emma Eriksson.

Hultagården

I Hultagårdsgruppen ingår ett antal gruppboenden och andra verksamheter.

Gruppboenden bedrivs både i företaget Hultagården AB och stiftelsen Hultagården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar och hot på gruppboende

Mer i ämnet