Han medger att läget är bekymmersamt. Sedan december har rapporter om allvarliga brister i Borås skolor duggat tätt. Skolinspektionen kritiserar skolorna på en rad olika områden. Det grundskolechefen finner allra allvarligast är elevernas upplevda oro.
Nu senast kritiserades Bodaskolan. I rapporten står att det länge varit otryggt på skolan, vilket gör bristen på förebyggande arbete extra allvarlig.
”Oerhört sorgligt”
Innan dess kritiserades även Viskaforsskolan. Där har kränkningar ökat markant. Personalen hinner inte med att anmäla, utreda och åtgärda alla situationer som uppstår, enligt Skolinspektionens rapport. I de lägre klasserna går elever som är rädda för att bli slagna, jagade eller att elaka saker ska sägas till dem. Enligt rapporten har skolan inte ett tillräckligt målinriktat arbete för att motverka och förhindra kränkande behandling av elever.
– Det är oerhört sorgligt och olyckligt att det ska behöva vara så, säger Pär Arvidsson Fäldt.
”Kraftig markering”
I tio fall var bristerna så allvarliga att Skolinspektionen beslutade om vite. Totalt riskerar kommunen att få böta nära tio miljoner kronor om man inte sätter in åtgärder i rätt tid.
– Det är en kraftig markering från Skolinspektionens sida att allt inte står rätt till i Borås grundskolor, säger Pär Arvidsson Fäldt.
Rapporterna från Skolinspektionen är en dyster läsning. På Fjärdingskolan beskriver eleverna korridorerna som kaos. På Svedjeskolan vittnar eleverna om otrygga duschrum där elever retas, kläder slängs in i duscharna och det utdelas slag med handdukar.
Pär Arvidsson Fäldt menar att kommunen börjat ta tag i problemen. En av åtgärderna handlar om att omfördela personal.
– För att kunna stödja de skolor där det är allvarligast, säger han.
”Läget ser inte ljust ut”
I dagsläget säger sig Pär Arvidsson Fäldt vara stolt om kommunen lyckas komma undan med att behöva betala vite.
– Jag och hoppas och tror det, men läget ser inte så ljust ut, säger han.
Skolorna i Borås som riskerar vite
Bodaskolan 7-9 – 1.250.000 kronor
Daltorpskolan F-6 – 1.000.000 kronor
Daltorpskolan 7-9 – 1.000.000 kronor
Fjärdingskolan F-6 – 1.000.000 kronor
Fristadskolan 7-9 – 1.000.000 kronor
Rångedalaskolan – 1.000.000 kronor
Viskaforsskolan F-9 – 1.000.000 kronor
Sjöboskolan – 900.000 kronor
Erikslundskolan – 800.000 kronor
Svedjeskolan – 800.000 kronor
Skolorna har granskats av Skolinspektionen på sex olika områden. Bland annat undervisning, betygssättning och åtgärder mot kränkande behandling.