• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Foto: TT

Personal kan ha spridit mässling till nyfödda

Uppdaterad
Publicerad

Den i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg som smittats av mässling ska ha vistats på förlossningen. Flera nyfödda bebisar kan ha smittats. Nu väcks frågan om sjukvården bör kräva immunitetsskydd bland sina anställda.

Natten till tisdag konstaterades det tolfte fallet av mässling i Göteborg. Denna gång är det en i sjukhuspersonalen som smittats och som ska ha vistats på förlossningen på Östra sjukhuset den 28 och 29 december. Sammanlagt föddes 54 barn på avdelningen under de aktuella dagarna.

– Vi vet att medarbetaren varit på förlossningsavdelningen vid ett par olika tillfällen men eftersom smittan är luftburen kan den finnas kvar i lokalen upp till två timmar efter besöket, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till SVT Nyheter Väst.

Mässlingsutbrott i Göteborg

– Vi försöker nu identifiera de barn som varit där under de aktuella tidpunkterna och erbjuda dem att komma in för att få immunglobulin, fortsätter hon.

Krav på vaccinerad personal diskuteras

Barn får enligt det allmänna vaccinationsprogrammet sin första vaccinationsdos mot mässling först vid 18 månaders ålder.

– Bland de mer sårbara för smittan finns de barn som ännu inte hunnit bli vaccinerade och ovaccinerade gravida är också utsatta, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Vid inträffade fall eller utbrott, som det nu aktuella, kan spädbarn som riskerat att bli smittade få immunglobulin som innehåller skyddande antikroppar mot mässling.

– Totalt sett har vi ett gott skydd i samhället och så är det även bland personalen, säger Görel Nergelius till SVT Nyheter Väst.

Görel Nergelius, chefsläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: SVT

Hur allvarligt är det att all personal inte är vaccinerad?

– En fråga som dykt upp är naturligtvis om sjukvården skulle kunna kräva immunitetsskydd bland sina anställda, säger hon.

Hur skulle du i så fall se på det, om sådana krav infördes?

– Det skulle kanske kunna gynna både patienter och medarbetare.

Smittskyddsläkare Leif Dotevall håller med om att det är en nationell fråga och att det inte är något som smittskyddet kan ta ställning till under ett pågående utbrott.

– Men det skulle ha ett mycket stort värde om alla som arbetar inom vård, förskola och skola har ett skydd, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Nytt fall av mässling i Göteborg – anställd smittad

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet