– Man har börjat med smittspårning nu på morgonen. Det här är fall nummer tolv, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen till TT.
Den smittade i personalen ska ha vistats på Kvinnokliniken på Östra sjukhuset den 28 och 29 december och sjukhuset söker nu de patienter som kan vara berörda.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingsutbrottet sedan juldagen varit i stabsläge och kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning.
Immuninventering av personal pågår
Bland annat pågår ett omfattande arbete med en immuninventering av de närmare 17.000 personer som är medarbetare på sjukhuset. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.
Men utbrottet ska sättas i perspektiv.
– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger Leif Dotevall.
”Siffran stiger långsamt”
– Det finns ingen anledning till allmän oro, antalet fall är begränsat, men vi tar situationen på allvar och arbetar intensivt för att begränsa smittan, säger Görel Nergelius, chefläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.
Men antalet smittade stiger kontinuerligt, hur ser ni på det?
– Siffran stiger långsamt men allt långsammare. Det är rimligt att vänta sig ytterligare några enstaka fall, säger Görel Nergelius.
Hur mår de smittade personerna?
– Samtliga fall är medicinskt under kontroll.
Det första fallet upptäcktes i början på december. Inkubationstiden för mässling är mellan sju och 18 dagar. Tidigare har det sagts att exponerade kan insjukna till och med den 11 januari. Enligt Leif Dotevall kommer det här datumet flyttas fram någon vecka men det är ännu inte fastställt.
– Vi jobbar på så länge det behövs, säger han.
LÄS MER: Beredskapsläge på Sahlgrenska efter flera fall av mässling