• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tack vare billigt och effektivt vaccin är mässling på god väg att utrotas. Foto: TT

Rekordfå dör av mässling

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det rapporteras om nya mässlingsutbrott i Europa och USA kan det slås fast att kampen mot den dödliga sjukdomen går bättre än någonsin. 2016 blev nämligen det första året då färre än 100.000 människor dog i mässlingen.

Den smittsamma och dödliga sjukdomen är fortfarande en av de främsta orsakerna till dödsfall bland små barn runt om i världen, men tack vare billigt och effektivt vaccin är sjukdomen på god väg att utrotas.

Enligt världshälsoorganisationen WHO dog 89.780 människor, de flesta små barn under fem år, av mässling 2016. 1980 var samma siffra 2,6 miljoner och så sent som år 2000 dog 651.600 personer i sjukdomen.

Sammanlagt räknar man med att mässlingsvaccinet, som i dag ges till nästan 85 procent av världens barn, har räddat drygt 20 miljoner liv.

Stora utbrott i Europa

Men även om mycket pekar åt rätt håll, främst i fattiga länder, kan man se en del oroande trender i rikare länder där sjukdomen i teorin skulle kunna vara utrotad.

I Rumänien har till exempel 36 personer, de flesta små barn, dött i sjukdomen sedan 2016 och totalt smittades nästan 20.000 personer inom EU med mässling 2017.

Det pågår också mässlingsutbrott i Italien, Tyskland och Grekland och spridningen kan ske snabbt på grund av att för få barn får mässlingsvaccinet.

Flockimmunitet

Gemensamt för de europeiska länder där mässlingen fått fäste är att en liten del av ländernas småbarnsföräldrar hellre litar på dålig och framgooglad information istället för på sjukvården.

Det här har bidragit till att täckningsgraden för mässlingsvaccinet är lägre (under 95 procent) än vad som krävs för att uppnå så kallad flockimmunitet, vilket innebär att en sjukdom kan hållas borta om tillräckligt många i befolkningen vaccinerats.

Detta är viktigt för att skydda ovaccinerade individer, till exempel spädbarn som är för små för att ha fått sin första dos vaccin.  

Sverige bland de bästa

I Sverige har vi vaccinerat mot mässling sedan 1971 och i dag är mer än 97 procent av 2-åringarna vaccinerade mot mässlingen.

Och även om vi just nu har ett mindre utbrott med 12 smittade i Göteborg så är den inhemska spridningen av mässling stoppad tack vare barnvaccinationsprogrammet. WHO förklarade också Sverige mässlingsfritt 2015, vilket betyder att vi inte har en smitta som pågår hela tiden.

Antalet smittade av mässlingen i Sverige de senaste tio åren varierar stort, men ligger mellan 1 och 50 fall per år och sjukdomen sprids då främst från personer som smittats utomlands.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.