Folkhälsomyndigheten vill att även pojkar ska vaccineras mot HPV-virus. Foto: TT

Folkhälsomyndigheten vill se HPV-vaccination av pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige ska införa HPV-vaccination för pojkar. Sedan 2012 vaccineras flickor mot varianter av HPV som kan orsaka cancer.

Folkhälsomyndigheten beräknar att 120 fall av cancer per år kan förebyggas, varav hälften bland män, om även pojkar HPV-vaccineras. 

– Det här är ett viktigt förslag, säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten. Vi har inte så många sätt att förebygga cancer på.

Enligt Folkhälsomyndigheten orsakar farliga varianter av HPV drygt tusen cancerfall per år i Sverige. Vanligast är livmoderhalscancer hos kvinnor. Dessutom får över 50.000 kvinnor varje år cellförändringar i underlivet, som kan vara förstadier till cancer, och 15.000 måste behandlas.

Humant papillomvirus, HPV, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och finns i över 200 varianter. De flesta är ofarliga, men minst 13 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer.

LÄS MER: HPV-virus – vad är det?

Sedan 2012 vaccineras därför svenska flickor mellan 10 och 12 år mot de två farligaste typerna av HPV, som tillsammans orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

HPV-virus även skadligt för män

Men också män kan drabbas av cancer på grund av farliga varianter av HPV, även om det är mindre vanligt.

– Vi har omkring 300 cancerfall per år bland män som vi anser vara HPV-relaterade i Sverige. Framförallt svalgcancer, penis- och analcancer, säger Adam Roth.

Idag vaccineras 8 av 10 flickor och får därigenom ett högt skydd mot de farligaste varianterna av HPV. Det innebär att pojkar också skyddas indirekt vid sexuella kontakter. Folkhälsomyndigheten beräknar att två tredjedelar av de HPV-relaterade cancerfall som idag drabbar män på sikt kommer kunna förebyggas tack vare vaccinationsprogrammet för flickor.

Men tilltron till HPV-vaccinet varierar i landet, vilket SVT tidigare rapporterat om. Alla flickor tar inte sprutorna. Män som har sex med män får inte heller ett indirekt skydd mot farliga varianter av HPV genom  vaccinationsprogrammet för flickor.

LÄS MER: Stora skillnader i tilltron till HPV-vaccinet

– Om vi även vaccinerar pojkar får vi ett direkt skydd mot cancer, men också ett indirekt skydd för ovaccinerade pojkar och flickor, säger Adam Roth, som beräknar att 60 cancerfall per år bland män och ungefär lika många fall bland kvinnor kommer kunna förebyggas.

Hälsoekonomiskt att vaccinera pojkar

Därför föreslår Folkhälsomyndigheten att HPV-vaccin för pojkar också ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.

Huruvida det är samhällsekonomiskt och medicinskt försvarbart att även erbjuda pojkar HPV-vaccin har varit omdiskuterat. 2008 ansåg Socialstyrelsen inte att ett vaccinationsprogram för pojkar var motiverat.

LÄS MER: Norge inför HPV-vaccination för pojkar

Sedan dess har ett HPV-vaccin godkänts för skydd av sjukdomar som även drabbar män. Bland annat ger vaccinet skydd mot förstadier till analcancer bland män som har sex med män.

18 miljoner kronor beräknas ett vaccinprogram för pojkar kosta per år, säger Adam Roth.

– Vår hälsoekonomiska analys visar att det är kostnadseffektivt att vaccinera pojkar.

Regeringsbeslut krävs

I höst skickas Folkhälsomyndighetens förslag till Socialdepartementet.

Ett regeringsbeslut krävs, liksom en upphandling av vilket vaccin som ska användas, innan vaccineringen av pojkar kan komma igång inom skolsjukvården.

Enligt en enkätundersökning som Folkhälsomyndigheten gjort tycks inställningen till vaccination av pojkar vara positiv bland föräldrar.

– HPV-vaccinet är ett väl beprövat vaccin. Det har getts i över 200 miljoner doser och testats på både flickor och pojkar, säger Adam Roth som betonar att vaccinet är väldigt säkert.

Över 60 länder har idag nationella vaccineringsprogram för HPV-vaccination, men bara i ett fåtal länder ingår även pojkar – bland annat i Australien, USA och Kanada. Från och med nästa år börjar även Norge att erbjuda pojkar HPV-vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.