Gängkonflikten har under den senaste tiden trappats upp i Göteborg. Bland annat har kriminella nätverk satt upp vägspärrar. Foto: SVT

Damberg om vägspärrarna: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella som sätter upp vägspärrar är ett nytt inslag i gängkonflikterna i Göteborg. Fenomenet oroar både polis och politiker.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Maskerade, i värsta fall även beväpnade, unga personer som stoppar och kontrollerar bilar. Så beskriver Erik Nord, polischef för Storgöteborg, vägspärrarna som den senaste tiden dykt upp på olika platser i Göteborg, senast på tisdagskvällen.

– Det är inte ovanligt i sig att man har yngre spanare ute för att hålla koll på om till exempel polisen åker in i området, säger Erik Nord.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

– Nu har man tagit det ett steg längre och såvitt vi förstår i princip upprättat vägspärrar. Det finns till och med uppgifter om att man är beväpnad vid de här vägspärrarna.

Det är viktigt att slå till direkt mot fenomenet, konstaterar Erik Nord och får medhåll av inrikesminister Mikael Damberg (S), som på onsdagen presenterade ytterligare lagskärpningar för att komma till rätta med gängkriminaliteten.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Polisen upplöste det där på en gång. Polisen i Göteborg kommer inte att tillåta att det finns några vägspärrar i Göteborg, säger Damberg till TT.

Flera omhändertagna

Polisen har fått vittnesmål om, och själva konstaterat, att vägspärrarna förekommit flera gånger i nordöstra Göteborg den senaste tiden. P4 Göteborg har tidigare rapporterat om vägspärrar i Hammarkullen. Enligt Erik Nord finns uppgifter även om exempelvis Lövgärdet och Hjällbo.

Senast på tisdagskvällen ryckte polisen ut efter uppgifter om en ny vägspärr.

– De upphör väldigt snabbt när vi åker dit, för vi sticker ju direkt och försöker slå ner på dem, säger Erik Nord.

– Så det är inte som så att vi kommer dit och blir stoppade i vägspärren, utan de flyr ju när vi kommer. Men vi har också omhändertagit personer som verkar delta i den här verksamheten.

Hur allvarligt är det här?

– Man ska inte överdramatisera, men heller inte rycka på axlarna åt det. Jag känner en oro för att det blir normaliserat efter hand.

– Det är ju människor som bor i områdena som drabbas också, man kan förstå vilken otrygghet det här skapar.

Kan trappas upp

Enligt polisen är det en konflikt mellan ett släktbaserat nätverk i Angered och ett gäng i Hisings Backa som blossat upp under augusti, vilket även Göteborgs-Posten rapporterat om. Flera skottlossningar har inträffat, bland annat skottskadades en man i 20-årsåldern i förra veckan, och polisen har startat en så kallad särskild händelse på grund av läget.

– Jag tror att man har full koll i Göteborg på vilka kriminella nätverk som ställer till med väldigt mycket stök där nere just nu, säger Mikael Damberg.

Erik Nord befarar att våldet kan trappas upp ytterligare om inte konflikten stoppas.

– Vi vet vad som pågår och förstår vilka åtgärder vi behöver vidta, men det finns inga garantier inbyggda i det här systemet, säger han.

– Vi kan få ett väldigt allvarligt läge oerhört snabbt, det kan gå på minuter nästan i den här konflikten. Men jag känner mig trygg med arbetssättet vi har och att vi får ihop de olika delarna på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet