Vi har under början av året berättat om hur bristen på vårdplatser på Sahlgrenskas olika akuter gör att patienter blir liggandes i upp till tre dygn, flera av de på britsar i korridorer. Det har till och med gått så långt att en gravid kvinna dog, när hon låg väntandes på Mölndals akutmottagning.
Hon väntande på akuten: Gravid kvinna kan ha förlorat livet på grund av platsbrist
Kritiska röster har väckts inom vården på ett sätt som vi inte är vana vid.
– Situationen är ohållbar, sa skyddsombudet Caroline Laursen för drygt en månad sedan.
”Värsta jag sett på 30 år”
Även anställda som sitter på tyngre poster har inte hållit tillbaka i sin beskrivning av situationen för såväl patienter som anställda.
– Vi är förtvivlade, sa överläkaren Kai Knudsen, för ett par veckor sedan.
Han menar att bristen på vårdplatser i kombination med svårigheter med att rekrytera personal skapat en katastrofal situaion.
– Jag har jobbat som intensivvårdsläkare i 30 år. Läget har aldrig varit så allvarligt som nu, sa Kai Knudsen under samma intervju.
Skyddsombuden anmäler
Före jul gjorde Vårdförbundet tillsammans med Kommunal, Saco och Vision en anmälan till Arbetsmiljöverket där de krävde att Arbetsgivaren omgående ser till att patienterna snabbare kommer iväg till respektive avdelning och gör flera förbättringar vad gäller arbetsmiljön på akuten.
– Jag anser att patientsäkerheten är hotad då patienterna inte får den vård som de är berättigade till, sa Caroline Laursen i januari.
Sjukhuschefen: Höj skatten så vi kan klara vården
Myndigheten kan ställa krav
Arbetsmiljöverket har påpekat att flera punkter ligger utanför deras befogenheter att ställa krav på. Däremot varnar man nu att man kan komma att ställa krav på att sjukhuset ska se över resurser och arbetsuppgifter så att personalen inte får en ohälsosam arbetsbelastning.
Sjukhuset får nu chans att svara på skrivelsen. Om det blir ett föreläggande vill Arbetsmiljöverket att Sahlgrenska visar vilka åtgärder man gjort senast den 15 maj annars kan man tvingas att betala vite.
Vårdplatser stängdes ner
Problemen började hösten 2015 när sjukhuset fick svårt att gå upp i full bemanning efter sommaren. Sahlgrenska har haft stora bekymmer att behålla och rekrytera kompetent personal, något som lett till att vårdplatser stängts ned på avdelningarna. När avdelningarna blir fulla kan de inte ta emot patienter från akuten.
– Vi i personalen känner att vi har tröttnat på att försvara sjukhuset för det här är ingen vård vi vill vara med och bedriva, där sjuka människor ligger kvar i våra korridorer dygn in och dygn ut, säger Caroline Laursen.
Har inte växt i takt med patientökningen
Sjukhuset har tidigare uppgett att nya vårdplatser ska öppnas på flera avdelningar och de för även dialog med kommunala vårdgivare för att snabbare kunna slussa ut patienter som inte längre behöver vårdas på sjukhuset.
– Det är fler som söker vård idag. Vi har inte växt i kostymen i samma takt som antalet patienter har ökat, sa Helena Rexius, tillfördordnad verksamhetschef på medicinkliniken, när SVT Nyheter Väst talade med henne i början av året.
Anser du att patientsäkerheten är hotad?
– Det är svårt att bedöma. Det vi tycker att vi gör är att vi prioriterar så att vi tar hand om det svårast sjuka patienterna i tid.