På Göteborgs universitet har antalet platser på sjuksköterskeprogrammet ökat med 25 procent sedan 2013. Den kraftigaste ökningen har skett efter 2015, då regeringen kom med nya direktiv.
Men effekterna har inte blivit de önskade. Enligt Carina Sparud Lundin, utbildningsansvarig vid Göteborgs universitet, har studieresultaten under de senaste åren försämrats, vilket syns på genomströmningen. Allt färre klarar sin utbildning på tre år.
– När vi får de här stora ökningarna så sjunker antagningsbetygen och studenter med lägre betyg kommer in. Våra studenter kräver alltmer stöd för att ta sig igenom utbildningen.
Rekrytera lärare
Men regeringen vill att utbildningsplatserna ska bli ännu fler. Den satsning som påbörjades år 2015 sträcker sig ända till 2021, med en ny pott pengar till lärosätena varje år. Pengarna ska bland annat gå till att rekrytera lärare.
– Men det är jättesvårt att hitta lärare med rätt kompetens. Och då gynnas vi ändå av att vara i en storstadsmiljö, säger Carina Sparud Lundin uppgivet.
Praktikplatser största problemet
SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med samtliga fyra lärosäten i Västsverige som utbildar sjuksköterskor. Alla delar åsikten att fler utbildningsplatser skulle innebära en enorm utmaning. Framför allt pekar man på svårigheterna att lösa den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), det vill säga praktiken, åt studenterna.
– Jag känner mig orolig över VFU-platser redan för de studenter vi tar in idag, säger Ingela Rydström, utbildningsansvarig på Högskolan i Borås.
– I våras hade vi jättestora problem att hitta praktikplatser åt alla.
För samtidigt som sjukhusen skriker efter sjuksköterskor har personalen så mycket att göra att de har problem att ta emot praktikanter. Studenternas allt sämre prestationer gör det också svårt att i förväg veta hur många praktikplatser som behövs.
Risk att utbildning försämras
Enligt Carina Sparud Lundin är det idag vanligt att relativt nyutexaminerade sjuksköterskor blir handledare åt studenterna.
– Och har man inte en trygghet i sitt yrke är det svårt att vara en förebild och vara en trygghet för andra.
Carina Sparud Lundin flaggar nu för att utbildningen riskerar att försämras om fler studenter tas in, och hoppas få gehör hos politikerna.
– Att hålla antalet platser på en balanserad nivå så att vi kan bibehålla kvalitén i teori och praktik ser jag som det absolut viktigaste.