– Det är några reaktioner som har kommit till stadsdelen där har man känt en oro att barnen skulle bli utsatta för någonting som är oprövat, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd i Göteborg.
Till nästa år ska den kommunala Kvibergsskolan på det gamla regementsområdet i Kviberg stå färdig. Först ut, till hösten, är lågstadiet som redan nu börjar se ut som ett färdigt bygge, även om det är mycket kvar att göra interiört. Planen utanför skolan är lerig och överallt pågår byggabete. Och under 2019 byggs även mellan- och högstadieskolan där 700 elever ska utbildas. Och det blir med ny pedagogik för att eleverna på bästa sätt ska få lära sig att tänka kritiskt, använda digital teknik och även om de traditionella klassrummen inte är kvar, finns det rum för samarbete.
Medial uppmärksamhet
För några veckor sedan väckte ett reportage om Kvibergsskolan från SVT Nyheter Väst stor uppmärksamhet. Såväl andra lokala medier som nationella medier och även Kanal 5:s populärprogram Breaking News uppmärksammade skolan. Skälet var framförallt att skolans rektor uttalat att skolan inte kommer att ha klassrum i dess traditionella bemärkelse.
”De ska sluta med klassrum, och istället ska de ha en öppen planlösning, märkligare än någonsin, lite new age”, sa bland annat en av programledarna i Breaking News.
Klassrum blir basrum
Men klassrummen finns kvar på den nya skolan. Dock byter de namn, och kallas basrum. Pedagogiken finns redan på andra skolor i Göteborg och är beprövad, berättar skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP).
– Då kan man säga att det här är Göteborgs stads ramprogram för skolor. Så Torslandaskolan och Landamäreskolan har redan det här konceptet, så mycket nytt är det inte, men det möjliggör för ny pedagogik.
Varför tror du folk har fått uppfattningen att det inte skulle vara några klassrum?
– Ja, jag tror att det inslaget som gick i SVT Nyheter Väst med Mikael Parknäs, rektorn kändes lite tillskruvat. Det hade behövt vara ett längre inslag för att man skulle få den tryggheten att det här är en skola med möjligheter till traditionell undervisning i ett basrum, men med så mycket fler möjligheter, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd Göteborg.
Har du redan nu fått några reaktioner från lärare och elever?
– Den här skolan har lyst ut tre nya lärartjänster, och trots den stora lärarbristen så har det varit ett 60-tal, nästan alla behöriga, sökande till de tre platserna. Så det säger något om att man har ett sug efter ett tänk kring modern pedagogik, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd Göteborg.