En kvinna som förlorat båda sina händer i en svår infektion genomgick nyligen en dubbel handtransplantation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. En operation som krävde lång förberedelse och stora resurser. Sammanlagt arbetade mellan 35 och 40 personer i operationsteamet.
– Vi opererade i arton timmar och förberedde operationen i sju, åtta år. Vi var femton kirurger inblandade och ett stort team med operationssköterskor och anestesiläkare, säger handkirurgen Paolo Sassu, som ledde operationsteamet.
Förberedelserna inför operationen har bland annat inneburit träning med hjälp av så kallad ”augmented reality”, förstärkt verklighet, som genomförts i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Där har patienten övat upp sin hjärna för att kunna använda och känna sina nya händer.
Kunde vicka på fingrarna dagen efter
Redan dagen efter operationen, som genomfördes i december, kunde patienten röra på de nya händernas alla fingrar. Nu följer hård träning för ytterligare rörlighet och funktion. Flera verksamheter är inblandade i personens rehabilitering och vårdkejdan är långt ifrån över. Men patienten är hoppfull.
– Att ha två händer som jag kan röra på är en underbar känsla. Det är en stor skillnad mot de proteser jag hade tidigare. Jag är helnöjd med mina jättefina händer, säger patienten via Sahlgrenska.
Etiska frågor med i beräkningen
Det finns inga exakta siffror på hur många som varje år amputerar en hand eller en arm, och av dem är det inte alla som har förutsättningar för att kunna få nya händer. Det finns även etiska frågor att ta ställning till när det gäller transplantation av kroppsdelar. Även om donatorn är med i donationsregistret är samtal med anhöriga viktiga.
– Patienten är så glad och så tacksam. Och hon kan faktiskt ha ett nytt liv, säger handkirurgen Paolo Sassu, som ledde operationsteamet.
I klippet ovan kan du se hur kvinnans nya händer fungerar.