Kvinna omhändertogs under valmöte med Ebba Busch i Nordstan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna iklädd Ebba-mask omhändertogs av polis vid Ebba Buschs valmöte i Nordstan i Göteborg under onsdagen. Enligt kvinnan ska polisen fört bort henne i förebyggande syfte.

– De sa att de inte kunde avgöra om jag skulle börja skrika, säger kvinnan till SVT Nyheter Väst.

Kvinnan beskriver själv händelsen som en tyst protest och som kritik mot politikernas försök att fiska röster. Över ansiktet bar hon en mask föreställande KD-ledaren Ebba Busch och i handen höll hon ett plakat med texten ”Fake it until you make it”.

– Jag förstår att jag provocerar men det är satir och jag menar att det är min rätt att göra min röst hörd. Alldeles för ofta upplever jag politikerna oärliga, de säger en sak men gör en annan. Därav plakatet.

Vad tänker du om polisens agerande?

– Jag tycker de tar min yttrandefrihet ifrån mig. Högern är ju annars väldigt måna om yttrandefriheten, till exempel att man ska få bränna koranen helt gränslöst. Då är det konstigt att jag inte får stå med ett plakat, säger hon.

Polisen: ”Anmäl om det finns tveksamheter”

Anders Börjesson, tillförordnad chef för polisen i Storgöteborg, säger att han bara kan kommentera händelsen i generella termer:

– Jag vet inte vad som hänt och det kan finnas skäl till gripandet som jag inte känner till. Utifrån beskrivningen låter det lite märkligt men citypolisen är normalt oerhört skicklig på att hantera den här typen av händelser eller eventuella ordningsstörningar.

Men kvinnan håller upp ett plakat och säger själv att hon genomförde en tyst manifestation. Kan det klassas som en ordningsstörning?

– Jag kan inte kommentera den enskilda händelsen men det jag alltid rekommenderar om någon anser att det finns tveksamheter i ett ingripande är att anmäla det och sedan får det prövas, säger Anders Börjesson.

Ebba Busch själv säger till SVT att hon inte uppfattat händelsen och att den därmed inte påverkat hennes framträdande.

Polisen gjorde enskilda iakttagelser

På torsdagen kommenterar Niklas Norin, biträdande lokalpolisområdeschef för City händelsen.

– Jag vill inte kommentera enskilda händelser med hänsyn till personens integritet men generellt så är de ju absolut okej att stå med plakat med politiska budskap, säger Niklas Norin till SVT Nyheter väst.

Men inte den här gången?

– Som sagt så kan jag inte kommentera enskilda händelser, poliserna på plats har gjort en helhetsbedömning och gjort enskilda iakttagelser som ligger till grund för avlägsnandet.

– Men att bara tro att någon ska skrika är inte en tillräcklig grund för att gripa eller omhänderta någon, säger Norin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.