• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Birgitta Bergman ordinerades 30 kaliumtabletter om dagen i en månad. Fyra dagar senare dog hon i sin säng. Hon sörjs av sin man Reiner Bergman. Foto: Privat/SVT

Läkare döms efter Birgittas död

Uppdaterad
Publicerad

En av de två läkare som åtalats misstänkta för vållande till annans död fälldes på tisdagen i Uddevalla tingsrätt.

Enligt domstolen har läkaren skrivit ut alldeles för hög dosering av kalium till Birgitta Bergman från Brastad, något som ska ha lett till hennes död.

Den andra läkaren frias – en nämndeman ville fria båda läkarna.

För drygt tre år sökte Birgitta Bergman vård och remitterades till Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, i Trollhättan där man bland annat konstaterade att hon hade ett lågt kaliumvärde. Man misstänkte hormonsjukdomen Conns syndrom.

En specialist på hormonsjukdomar rekommenderade kaliumtabletter tills värdet hade höjts. Ibland, menade specialisten, kunde det krävas 20-30 tabletter.

900 tabletter

Men de två ansvariga läkarna på Näl uppfattade det som att Birgitta skulle ta 30 tabletter om dagen fortsättningsvis under en månad – totalt 900 tabletter. När vårdpersonal ifrågasatte ordinationen bekräftade läkarna att den var riktig.

Birgitta fick tillbaka normala kaliumvärden och skrevs ut – men avled fyra dagar senare. Efter olika turer beslöt åklagaren att åtala de båda läkarna för vållande till annans död – trots att det enligt rättsläkaren inte gick att fastställa dödsorsak.

– Rättsläkarna kan bara uttala sig om det de säkert vet, och det luriga med en sån här förgiftning är att den inte syns, säger åklagaren James von Reis.

Indiciekedja

Han medger att hela målet bygger på en indiciekedja.

– Ja, orsakssambandet ligger på en indiciekedja eftersom det i den rättsmedicinska obduktionen inte går att säga säkert vad som orsakade döden, säger James von Reis.

Åklagaren är nöjd med den fällande domen.

– Det är väldigt ovanligt att läkare blir åtalade för slarv i utövningen av sitt yrke, men i extrema undantagsfall – när slarvet är tillräckligt graverande -  får de räkna med domstolsprövning, säger han.

Nekar till brott

De båda läkarna har hela tiden nekat till brott, och försvaret har riktat in sig på att det finns frågetecken kring dödsorsaken.

Men domstolen anser alltså att det är ställt bortom rimligt tvivel att Birgitta Bergman avled som en följd av kaliumförskrivningen. Den ene läkaren döms därför för vållande till annans död till dagsböter.

Att den andra läkaren frias motiveras av att hennes erfarenhet var bristande och att hon därför inte kunde anses straffbart oaktsam.

En nämndeman var skiljaktig och ville frikänna båda läkarna, eftersom hon anser att alternativa dödsorsaker inte kan uteslutas.

Hör Birgittas man berätta om hennes död

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.