Starta klippet för att höra Bernd berätta om hur hårt boendet drabbats, och om de svåra etiska beslut han tvingats ta.
För sex veckor sedan upptäckte Bernd Sengpiel att covid-19 spridit sig in på det äldreboende i Göteborg där många av hans patienter bor. Beskedet i sig kom inte som en blixt från klar himmel. Symtomen däremot – de förvånade honom.
– Just äldre som är multisjuka får en väldigt oklar symtombild, kanske bara lite feber eller inga symtom alls. Det gör att det blir väldigt svårt att identifiera smittan.
”Kändes väldigt personligt för mig”
Av de på äldreboendet som haft symtom på viruset, har ungefär 40 procent senare dött. Läkaren vill inte uppge exakt hur många som gått bort. Men det rör sig totalt om mellan 10 och 20 dödsfall.
– Det som är extra sorgligt är att anhöriga inte fick vara med och säga hej då. Jag tänker på mina föräldrar som bor i Tyskland, jag vet inte om jag ser dem igen. Så det kändes väldigt personligt för mig att prata med de anhöriga och patienterna, säger Bernd Sengpiel.
Fallen blir färre – och anhöriga får ta avsked
På sistone har läget på boendet blivit allt bättre. Bara ett fåtal är sjuka i covid-19, och många boende har tillfrisknat.
Den senaste veckan har inga nya fall bekräftats. Nu har anhöriga möjlighet att ta avsked om en boende bedöms vara döende, och man har satsat mer på provtagningar.
– Vi har hela tiden följt regionens provtagningsriktlinjer, och testar alla som har minsta möjliga symtom. Just nu har vi test så att det räcker till det, säger Bernd Sengpiel.