Ett beprövat läkemedel kan hjälpa nyfödda barn som drabbas av syrebrist. Foto: TT

Läkemedel hejdar hjärnskador hos nyfödda

Uppdaterad
Publicerad

Risken för hjärnskador hos nyfödda barn minskar om man använder ett redan beprövat läkemedel. Det visar forskning vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Nyfödda barn som drabbas av syrebrist eller dålig blodtillförsel till hjärnan löper större risk att drabbas av hjärnskador. En infektion ökar den risken. Men om man med substansen N-acetylcystein (NAC) snabbt kan hejda infektioner som barnet fått minskar risken.

– Det ska ske så tidigt som möjligt, innan skadan är skedd och så fort man misstänker att barnet kan drabbas av en hjärnskada, säger Amin

Forskaren Amin Mottahedin vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet. Foto: Hanif Sadeghi/TT

Mottahedin, som disputerat vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, i ett pressmeddelande.

Studie på råttor och möss

Forskningen vid Sahlgrenska Akademin pekar också på att överförbara infektioner hos gravida kvinnor bör behandlas på samma sätt i förebyggande syfte inför förlossningen.

Hjärnskador hos nyfödda är den vanligaste orsaken till neurologiska problem som cerebral pares, CP. I Sverige diagnostiseras två av tusen spädbarn med denna form av störd muskelkontroll. En av riskfaktorerna för hjärnskador är infektioner hos spädbarn eller mamma vid tiden för födseln.

LÄS MER: Fetma hos gravida ökar risken för CP-skada

N-acetylcystein, eller NAC, är ett sedan tidigare känt motgift vid förgiftning av paracetamol. Studien bygger på försök på råttor och möss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.