Delad bild. Till vänster: En kvinna med hörlurar och glasögon. Till höger: Flera vargar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det krävs för att kunna införa skyddsjakt på varg: ”Ingen idé att avliva en varg vilken som”. Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Inte lagstöd att fatta beslut om skyddsjakt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter vargangreppet i Brismene i Falköping höjdes röster om skyddsjakt. Men beskedet från Länsstyrelsen är att myndigheten inte har möjlighet att fatta ett sådant beslut just nu.

– Vi behöver identifiera att det är en individ som gör upprepade angrepp i ett område, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten på Länsstyrelsen.

Gården i Brismene i Falköping förlorade över 20 får vid vargangreppet i förra veckan. Efter angreppet ville lantbrukaren Einar de Wit se skyddsjakt. Men beskedet från Länsstyrelsen är att ett sådant beslut inte kan fattas just nu. Myndigheten väntar fortfarande på DNA-svar på vilken eller vilka vargar som låg bakom angreppet.

Vargbeståndet i Västra Götaland har på kort tid ökat kraftigt. På några år har det gått från ett fåtal till cirka 50 individer. Den snabba utvecklingen förvånar Länsstyrelsen. Ökningen kan enligt Länsstyrelsen innebära att det blir licensjakt på varg i länet framöver.

Hör hur Länsstyrelsen tänker kring jakt på varg i klippet ovan.

Jakt på varg

Vargen är fridlyst. Den får bara jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet vargar och förhindra skador på tamdjur och renar får viss skyddsjakt och licensjakt bedrivas.

Länsstyrelserna beslutar om så gott som all vargjakt. Beslut om skyddsjakt kan länsstyrelserna besluta om året om. Licensjakt på varg inleddes i år den 2 januari. Totalt beslutade länsstyrelserna i Gävleborg, Värmland, Västmanlands och Örebro län har beslutat om licensjakt på totalt 75 vargar.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.