Föroreningarna som finns i Viskan kommer främst från de gamla textilindustrierna som funnits i Borås kommun. Det rör sig om runt 240 000 kubikmeter förorenad sediment i framför allt Djupasjön, Guttasjön och Rydboholmsdammarna i Viskan.
I de här sjöarna döljer sig bland annat 130 ton zink, 250 kilo kvicksilver och 28 gram dioxiner, som är en organisk miljöförorening.
Enligt länsstyrelsen är saneringsbehovet akut – på grund av klimatförändringarna.
– Vi vet ju aldrig när de stora flödena kommer. Det är de som vi är mest rädda för att det ska komma ett stort flöde, så att de allvarliga föroreningarna blir blottlagda. Vi skulle behöva göra något redan nu, säger Siv Hansson, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.
Fruktar översvämning
Det länsstyrelsen fruktar är att en eventuell översvämning kan dra med sig förorenat sediment ner till Marks kommun och till Halland. Där kan gifter hamna på åkrar och vallar.
– Det läcker i området redan idag. Dioxinerna är en av våra värsta miljögifter. Några gram låter inte så mycket, men när det gäller just dioxiner är det väldigt, väldigt allvarligt. Det kan leda till cancer om det hamnar i vår mat och är dessutom hormonstörande.
Hur prioriterat är området?
– Viskan är ett av de mest förorenade områdena i Sverige och prio ett i Västra Götaland.
Sanering kan kosta över en halv miljard
Men att sanera Viskan kan bli en av de dyraste saneringarna i Sverige. Prislappen kan hamna på uppåt 550 miljoner kronor beroende på metod. Det största ansvaret för gifterna i Viskan ligger på Borås stad, eftersom många gifter har passerat stadens avloppsreningsverk. Kommunen har därför ansökt om pengar från naturvårdsverket för att kunna påbörja åtgärdsutredning där kostnaden ska vägas mot miljöaspektet.
– Det är jätteviktigt att det här arbetet kan komma igång. Och nu har vi tre år, om vi får de här projektmedlena, att komma fram med en skarp plan om hur det här ska gå till, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP).
Det här har varit känt länge, varför har inte processen snabbats på?
– Från början visade utredningarna att gifterna låg ganska stilla. Men allt eftersom tiden har gått har det visat sig att ökade flöden påverkar, och i framtiden kan det då bli ännu värre eftersom klimatförändringar ökar risken för översvämningar.