Pehr Johansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pehr Johansson berättar om Länsstyrelsens utredning kring fartyget Ruby. Foto: Alfred Larsson

Länsstyrelsen utreder nödhamn för fartyget Ruby

Uppdaterad
Publicerad

Det trasiga fartyget MV Ruby har tiotusentals ton ammoniumnitrat ombord och började under fredagen närma sig Sveriges västkust. Länsstyrelsen i Västra Götaland utreder nu eventuella nödhamnar i området.

Fartyget passerade under fredagen Norges kust och har Litauen som slutdestination. Sent på fredagskvällen låg MV Ruby söder om Norge och nordväst om Nordjylland, Danmark.

Den planerade rutten är över Kattegatt och sedan vidare mot Östersjön. Men fartyget är skadat och kan eventuellt komma att begära nödhamn ifall det uppstår ytterligare problem.

Någon sådan begäran hade under fredagen inte inkommit, enligt Pehr Johansson vid enheten för Samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen i Västra Götaland:

– Vi har inlett en inventering kring de hamnar som rent tekniskt kan vara aktuella om fartyget behöver en nödhamn, säger han.

Man utreder nuvilka hamnar som har kapacitet för att ta emot fartyget i den händelsen att det blir nödvändigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.