I klippet berättar Ted von Proschwitz, biolog och snäck- och snigelexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum varför nya snäckan ses som ett hot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ted von Proschwitz, biolog och snäck- och snigelexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum varför nya snäckan ses som ett hot. Foto: SVT/Helena Rystedt

Larmet om snäckan som etablerat sig i Västsverige: ”Den ses som ett hot”

Publicerad

Fläckig vinbergssnäcka finns sedan tidigare i södra Sverige. Nu sprids den och har även etablerat sig i Västsverige.
– Den här arten har ett dåligt rykte som trädgårdsskadegörare, säger biologen Ted von Proschwitz på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Biologen Ted von Proschwitz har studerat snäckor och sniglar i drygt 50 år. Det vittnar inte minst hans arbetsrum på Göteborgs Naturhistoriska museum om.

Mängder av litteratur om snäckor och sniglar, däribland hans egen bok, fyller en stor del av rummet. Vad som bekymrar honom är att den fläckiga vinbergssnäckan sprids och har etablerat sig på fler platser i Sverige, något som P4 Göteborg rapporterat om.

”Ska avlivas”

– Värst drabbat är Skåne men vi ser många nya populationer på nya platser, däribland i Västra Götaland, säger biologen Ted von Proschwitz.

Enligt honom ses snäckan som ett hot eftersom den kan bli ett stort bekymmer i trädgårdarna, men troligen inte ett lika stort problem som mördarsnigeln är.

– Det är en skadegörare på grödor och prydnadsväxter i trädgårdar så det är någonting man måste vara uppmärksam på. Jag tycker att de man hittar av den här arten ska avlivas så att den inte sprids ytterligare.

Fläckig vinbergssnäcka (Cornu aspersum)

  • En stor snäcka med ett upp till 40 millimeter brett, rundat skal som är spräckligt med gulbrun grundfärg och mörka, brutna band.
  • Det är en införd art som är på spridning, med flest förekomster i Skåne och på Västkusten.
  • Fläckig vinbergssnäcka är den näst största landsnäckan i Sverige.
  • Fläckig vinbergssnäcka lever i sitt ursprungliga utbredningsområde, Medelhavsområdet och atlantiska Västeuropa, i gles skogs- eller buskmark, kalkhedar och sanddyner.
  • Flera fynd har också gjorts på grönsaker i livsmedelsaffärer. Arten följer mycket lätt med i transporter av bland annat växter, jord, och grönsaker.

    Källa: SLU Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.