Det är Miljöförvaltningen som har tillsyn så att rökförbudet efterlevs. Om fastighetsägare inte skyltar ordentligt eller det blir upprepade klagomål kan man besluta om ett föreläggande med eller utan vite. Men hittills har det inte behövts.
– Vi vill jobba med dialog och om vi får klagomål uppmärksammar vi fastighetsägarna på detta säger Yusra Moshtat, miljöinspektör i Göteborgs stad.
Väktare kan föra bort rökare
Nordstan är ett av Nordens största köpcentrum, med 78 000 besökare varje dag. Inför rökförbudet var ordningsvakten Marcus Back fler kontroverser.
– Det har gått förvånansvärt smidigt. Vi patrullerar Nordstan och tittar efter otillåten rökning och om vi upptäcker det så säger vi till dem att de inte får röka här och de lämnar de vänligt platsen berättar han.
Enligt Nordstans vd Ulrika Carlsson har samarbetet med myndigheterna fungerat bra.
– Jag tycker att Miljöförvaltningens approach på det här, att vi ska jobba med samverkan, är mycket bra, säger Ulrika Carlsson.
Även nattklubbar och restaurangägare som SVT Nyheter Väst varit i kontakt med uppger att deras gäster respekterar förbudet i större utsträckning än vad de trodde.
Klagomål hittills
Hittills har Miljöförvaltningen fått in 18 frågor och 17 klagomål på rökning. Det rör sig främst om rökning i anslutning till hållplatser. Uteserveringarna klagar inte folk på.
– De flesta har nåtts av informationen och detta har påverkat människors attityd om rökning, åtminstone när det gäller rökning på uteserveringar. Det är förmodligen så att rökning inte förekommer på uteserveringar i någon större omfattning.
Det har även inkommit klagomål som rör bostäder, en lekplats och ett köpcentrum. Dessa kommer i dagarna att kontaktas av Miljöförvaltningen.
I klippet ovan kan du se vad en del rökare anser om förbudet.