• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mona Sjöö, Karin Högdahl och Maida Halilovic är några göteborgare som har åsikter om den nya tobakslagen och att askkopparna tas bort från bland annat busshållplatser och uteserveringar. Foto: SVT

Hör vad några göteborgare tycker om nya tobakslagen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya tobakslagen börjar gälla den 1 juli, men redan nu har askkoppar på sopkorgar vid buss- och spårvagnsplatser tagits bort vid Brunnsparken i Göteborg.

– Då blir det ännu mer fimpar på marken utanför hållplatsen, säger Karin Högdahl till SVT Nyheter Väst.

Det är fullt med folk som passerar och uppehåller sig i Brunnsparken i Göteborg varje dag, men det är inte så många som vill prata med oss när de hör vad ämnet är. Nämligen den nya tobakslagen som bland annat innebär fler rökförbud än tidigare. Bland annat ska det bli förbjudet att röka på hållplatser och uteserveringar.

”Luften är fri”

– Jag tycker det är för jävligt, luften är fri, säger Karin Högdahl, när vi träffar henne i parken med en cigarett i handen.

Enligt Håll Sverige rent så kastas det cirka en miljard fimpar på marken i Sverige varje år, och en stor del av dem hamnar på marken i Göteborg och i Brunnsparken. I och med förbudet att röka på hållplatser och uteserveringar så ska nu också askkopparna bort. På hållplatserna vid Brunnsparken är de redan nedmonterade.

– Om det finns askkoppar så hamnar mina fimpar i dem, om de inte finns så hamnar de på marken, säger Melanie Leskow.

I klippet ovan kan ni höra vad andra rökare tycker om den nya tobakslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.