Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg. Foto: SVT

Polischefen kommenterar videon med maskerad man

Uppdaterad
Publicerad

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, reagerar på filmen han just har sett:

– Man vet inte om filmen har med bilbränderna att göra, men visst finns det fog för att ställa sig den frågan. Det är något att ta med sig när bränderna utreds, säger han till SVT Nyheter Väst.

I videoklippet som skickats till Expressen, läser en maskerad man upp ett kritiskt meddelande som bland annat riktar sig mot polisen och dess arbete. Det sker en dryg timme innan attackerna med de anlagda bilbränderna startade vid 21-tiden i måndags kväll. Enligt mannen är polisen brutal och trakasserar människor utan grund. Något som Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg inte håller med om:

– Nej, men vi är ju människor och det kan bli fel ibland. Men på det hela taget så har vi en av de bästa poliskårerna i världen. Men, allt är inte perfekt och ibland brister det även för en polis, säger han.

Kontroller av narkotika och vapen

Enligt honom arbetar de alltid efter konfliktreducerande principer, som att vara tydliga, uppträda trevligt och vara tillmötesgående annars menar han att de binder ris till egen rygg. Bilbränderna som varit i veckan och det nu inskickade videoklippet kan enligt Erik Nord ha att göra med satsningen på högre polisnärvaro i bland annat södra delarna av Göteborg.

– Det är med stor sannolikhet en reaktion på att de inte får utöva sin kriminella verksamhet i fred och att polisens arbete är framgångsrikt, säger han.

Tror du att hotet i filmen där mannen säger ”Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur” har med bilbränderna att göra?

– De här individerna är lättkränkta och skyller allt på polisen. De upplever sig som förföljda när vi gör kontroller om de är beväpnade eller håller på med narkotikahandel. Det passar inte dem som vill hålla på med kriminell verksamhet, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.